Sabtu, 8 April 2017

Halwa Roselle

halwa roselle

halwa roselle

halwa roselle

buah roselle


Bahan-bahan :

30 biji roselle (kopek kelopak,  buang biji dan cuci bersih)
2 liter air
5 cawan gula kasar


Cara Membuat Halwa Roselle :

1. Masukkan kelopak roselle yang telah dicuci bersih ke dalam periuk bersama air.

2. Panaskan atas api dan masukkan gula, gaulkan sehingga gula cair.

3. Biarkan menggelegak dan renehkan selama 20 minit dengan api sederhana.

4. Tutup api dan tapiskan air roselle. Simpan kelopaknya untuk dibuat halwa.

5. Air roselle yang dihasilkan boleh dibancuh bila-bila masa sahaja.

6. Tambahkan ketul ais secukupnya untuk menikmati minuman sejuk.

7. Kelopaknya pula boleh dijemur di bawah terik matahari sehingga kering.

8. Maka terhasillah halwa dan sedia untuk dinikmati.


Nota :

Jika anda berasa kelopak roselle kurang manis setelah ditapis, anda boleh melakukan kaedah di bawah.

Jika anda sudah berasa cukup manis, boleh terus jemur kelopak roselle tersebut.


Bahan-bahan :

Kelopak roselle yang ditapis
1 sudu besar gula
1 sudu besar air


Cara Membuatnya :

1. Panaskan gula dan air di dalam periuk menggunakan api sederhana.

2. Panaskan hinga gula larut.

3. Masukkan kelopak roselle dan kacau hingga kering.

4. Tutup api dan keringkan kelopak roselle.

Ahad, 2 April 2017

Aiskrim Lobak Merah Susu

Aiskrim Lobak Merah Susu

Aiskrim Lobak Merah Susu

Aiskrim Lobak Merah Susu

Bahan-bahan :

3 batang lobak merah
Air masak
Susu pekat manis secukupnya
Plastik aiskrim


Cara Membuatnya :

1. Bersih dan potong lobak merah menjadi kecil agar mudah untuk dikisar.

2. Masukkan dalam blender dan campurkan air masak.

3. Kisar hingga lumat dan tapis untuk ambil airnya sahaja.

4. Seterusnya, masukkan susu pekat hingga cukup rasa manisnnya.

5. Kacau hingga sebati. Tuangkan ke dalam plastik aiskrim.

6. Ikat dengan kemas dan ketat.

7. Bekukan dalam peti sejuk dan sedia untuk dinikmati.

Isnin, 20 Februari 2017

Cornflakes Madu Pedas

Cornflakes Madu Pedas

Cornflakes Madu Pedas

Cornflakes Madu Pedas

Cornflakes Madu Pedas

Bahan-bahan :

275 gram corn flakes
2 sudu besar cili yang dikisar
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
½ sudu teh garam halus
8 sudu besar madu
100 gram mentega @ marjerin


Cara Membuatnya :

1. Tumbuk bawang merah dan bawang putih hingga lumat.

2. Cairkan butter dalam kuali.

3. Masukkan bawang yang ditumbuk.

4. Goreng hingga wangi dan garing.

5. Campurkan pula cili kisar serta garam.

6. Masak hingga pecah minyak.

7. Kemudian masukkan madu dan kacau.

8. Tuangkan cornflakes dan kacau hingga sebati.

9. Tutup api, masukkan cornflakes dalam loyang.

10. Bakar selama 5 -10 minit dan sedia untuk dinikmati.


Nota :

1. Jika rasanya kurang manis boleh tambahkan madu secukupnya.

2. Jika terlalu kering dan tidak bersinar boleh tambahkan mentega.