Ahad, 20 Disember 2015

Petua Masak Telur Rebus

telur rebus

Sesetengah orang tidak tahu mengagak bilakah telur yang direbus masak dan sudah sedia diangkat dari atas api. Apa kata anda cuba resipi ini.

Bahan yang diperlukan :

Telur
Tisu
Air
Beras

Cara Memasak Telur Rebus :

1. Lapkan telur dan kemudian rebus di dalam periuk.
2. Masukkan juga sedikit beras dan biarkan hingga beras masak.
3. Tutup api dan telur bolehlah diangkat.

Petua Daun Kari Tahan Lebih Lama

daun kari

Daun kari mudah sekali layu sebaik dipetik daripada pokoknya. Dalam suhu biasa pun daun ini mudah bertindak balas. Malah, pabila diletakkan di dalam peti sejuk, daun kari bertukar kering dalam masa yang pantas. Cara ini mungkin membantu anda menyimpan daun kari lebih lama.

Cara membuat daun kari tahan lebih lama :

1. Leraikan daun kari daripada tangkainya.
2. Masukkan ke dalam bekar bertutup.
3. Tutup rapat dan simpan di dalam peti sejuk.

Petua Mendapatkan Telur Dadar yang Gebu


Tentu ramai yang pernah berkata mengapa telur dadar yang kita masak di rumah tidak menjadi cantik dan sedap seperti ketika makan di luar. Bagaimana caranya menjadikannya gebu dan enak dimakan? Petua di bawah mampu menyelesaikan masalah tersebut.

Langkah untuk mendapatkan telur dadar yang gebu ialah :

1. Pecah telur di dalam mangkuk.
2. Masukkan sedikit air lebih kurang 1 sudu.
3. Pukul telur hingga kembang dan goreng telur seperti biasa.

Isnin, 14 Disember 2015

Agar-agar Jagung Manis Berkrim

Agar-agar Jagung Manis Berkrim

Agar-agar Jagung Manis Berkrim

Bahan-bahan :

37.5 gram agar-agar bertali
7 mug air
1 tin susu cair
1 tin jagung krim
Gula secukup rasa
2 helai daun pandan disimpul


Cara Membuatnya :

1. Masak agar-agar bersama 7 mug air sehingga agar-agar hancur.

2. Masukkan juga daun pandan yang telah disimpul untuk menaikkan aroma.

3. Ambil ½ tin jagung dan kisar bersama ½ tin susu cair.

4. Apabila agar-agar telah hancur, masukkan gula secukup rasa.

5. Biarkan seketika sehingga gula larut.

6. Kemudian masukkan jagung yang telah dikisar.

7. Masukkan juga susu cair dan jagung yang tidak dikisar.

8. Masak sehingga mendidih.

9. Tutup api dan tuangkan dalam bekas.

10. Sejukkan dan biarkan ia keras.


Ahad, 13 Disember 2015

Nasi Kerabu Express dan Nasi Kerabu Tumis Express


NAMA PRODUK :

1. NASI KERABU EXPRESS
2. NASI KERABU TUMIS EXPRESS

* Pertama di Malaysia
* Inovasi Terkini!
* Tahan selama 6 bulan
* Terbaru set lebih lengkap. 
* Hanya perlu tambah ulam-ulaman dan lauk kegemaran
* Berat setiap pek : +- 700gram
.
.
KANDUNGAN SETIAP PEK


NASI KERABU EXPRESS

* Juga dikenali nasi kerabu biru  
* Kandungan setiap pek
(untuk 6-7 orang)

1. Beras siam
2. Isi ikan
3. Kelapa goreng
4. Budu istimewa nasi kerabu
5. Pewarna biru bunga
6. Keropok
.
.

NASI KERABU TUMIS EXPRESS

* Juga dikenali nasi kerabu kuning 
* Kandungan setiap pek
(untuk 6-7 orang)

1. Beras siam
2. Isi ikan
3. Kelapa goreng
4. Tumisan Nasi Kerabu
5. Serbuk kunyit
6. Keropok


CARA MEMASAK NASI KERABU :




HARGA PRODUK

Harga Asal : RM20
Harga Promosi : 
1 Pek RM17
2 pek RM31
Postage: RM7 satu pek

BELIAN SECARA BORONG

10 pek RM140 (RM14 satu pek)
** FREE POSTAGE
** Boleh campur


BERMINAT? HUBUNGI  :

Whatsapp/telegram/sms 0125742127
Email : ahrichworks@gmail.com

Ahad, 29 November 2015

Roti Pizza Simple

Roti Pizza Simple

Bahan-bahan :

Roti Sandwich
Sos sili
Sayur campur (direbus)
Sosej (direbus dan dihiris)
Mayonis
Keju
Serbuk lada sulah


Cara Membuatnya :

1. Sapukan sos cili pada roti.

2. Taburkan sosej dan sayur campur.

3. Letakkan mayonis dan keju.

4. Jika suka boleh taburkan serbuk lada sulah.

5. Sapukan loyang dengan sedikit marjerin agar roti tidak melekat.

6. Letakkan roti dan bakar hingga keju cair dan agak garing.

7. Jika mahu roti yang garing bolehlah dibakar dengan agak lama.

8. Sedia untuk dinikmati.

Isnin, 9 November 2015

Homemade Aiskrim (Versi Kedua)

Aiskrim

Homemade Aiskrim

Bahan-bahan :

2 biji putih telur
14 sudu gula pasir
2 sudu besar ovalett
1 sudu teh Vanila Prima (esen vanila)
2 tin susu cair Marigold


Cara Membuatnya :

1. Putar putih telur bersama gula pasir hingga kembang.

2. Masukkan ovalett dan putar hingga sebati.

3. Kemudian masukkan susu cair dan putar hingga pekat.

4. Masukkan vanila prima dan putar hingga pekat dan likat.

5. Tuangkan ke dalam bekas dan bekukannya di dalam peti sejuk.

6. Sedia untuk dinikmati.


Tips Masakan :

1. Hendaklah dikacau lama untuk mendapatkan tekstur aiskrim yang gebu.

2. Boleh masukkan apa-apa perisa yang disukai contohnya untuk perisa strawberi boleh masukkan strawberi emulco.

3. Jika anda risau yang aiskrim ini berbau hanyir telur, ianya memang salah sama sekali kerana tiada langsung bau hanyir telur.

4. Kekurangannya ialah aiskrim ini cepat cair dan apabila dikeluarkan dari peti sejuk harus dimakan dengan cepat.