Ahad, 20 Disember 2015

Petua Mendapatkan Telur Dadar yang Gebu


Tentu ramai yang pernah berkata mengapa telur dadar yang kita masak di rumah tidak menjadi cantik dan sedap seperti ketika makan di luar. Bagaimana caranya menjadikannya gebu dan enak dimakan? Petua di bawah mampu menyelesaikan masalah tersebut.

Langkah untuk mendapatkan telur dadar yang gebu ialah :

1. Pecah telur di dalam mangkuk.
2. Masukkan sedikit air lebih kurang 1 sudu.
3. Pukul telur hingga kembang dan goreng telur seperti biasa.

Isnin, 14 Disember 2015

Agar-agar Jagung Manis Berkrim

Agar-agar Jagung Manis Berkrim

Agar-agar Jagung Manis Berkrim

Bahan-bahan :

37.5 gram agar-agar bertali
7 mug air
1 tin susu cair
1 tin jagung krim
Gula secukup rasa
2 helai daun pandan disimpul


Cara Membuatnya :

1. Masak agar-agar bersama 7 mug air sehingga agar-agar hancur.

2. Masukkan juga daun pandan yang telah disimpul untuk menaikkan aroma.

3. Ambil ½ tin jagung dan kisar bersama ½ tin susu cair.

4. Apabila agar-agar telah hancur, masukkan gula secukup rasa.

5. Biarkan seketika sehingga gula larut.

6. Kemudian masukkan jagung yang telah dikisar.

7. Masukkan juga susu cair dan jagung yang tidak dikisar.

8. Masak sehingga mendidih.

9. Tutup api dan tuangkan dalam bekas.

10. Sejukkan dan biarkan ia keras.


Ahad, 13 Disember 2015

Nasi Kerabu Express dan Nasi Kerabu Tumis Express


NAMA PRODUK :

1. NASI KERABU EXPRESS
2. NASI KERABU TUMIS EXPRESS

* Pertama di Malaysia
* Inovasi Terkini!
* Tahan selama 6 bulan
* Terbaru set lebih lengkap. 
* Hanya perlu tambah ulam-ulaman dan lauk kegemaran
* Berat setiap pek : +- 700gram
.
.
KANDUNGAN SETIAP PEK


NASI KERABU EXPRESS

* Juga dikenali nasi kerabu biru  
* Kandungan setiap pek
(untuk 6-7 orang)

1. Beras siam
2. Isi ikan
3. Kelapa goreng
4. Budu istimewa nasi kerabu
5. Pewarna biru bunga
6. Keropok
.
.

NASI KERABU TUMIS EXPRESS

* Juga dikenali nasi kerabu kuning 
* Kandungan setiap pek
(untuk 6-7 orang)

1. Beras siam
2. Isi ikan
3. Kelapa goreng
4. Tumisan Nasi Kerabu
5. Serbuk kunyit
6. Keropok


CARA MEMASAK NASI KERABU :




HARGA PRODUK

Harga Asal : RM20
Harga Promosi : 
1 Pek RM17
2 pek RM31
Postage: RM7 satu pek

BELIAN SECARA BORONG

10 pek RM140 (RM14 satu pek)
** FREE POSTAGE
** Boleh campur


BERMINAT? HUBUNGI  :

Whatsapp/telegram/sms 0125742127
Email : ahrichworks@gmail.com

Ahad, 29 November 2015

Roti Pizza Simple

Roti Pizza Simple

Bahan-bahan :

Roti Sandwich
Sos sili
Sayur campur (direbus)
Sosej (direbus dan dihiris)
Mayonis
Keju
Serbuk lada sulah


Cara Membuatnya :

1. Sapukan sos cili pada roti.

2. Taburkan sosej dan sayur campur.

3. Letakkan mayonis dan keju.

4. Jika suka boleh taburkan serbuk lada sulah.

5. Sapukan loyang dengan sedikit marjerin agar roti tidak melekat.

6. Letakkan roti dan bakar hingga keju cair dan agak garing.

7. Jika mahu roti yang garing bolehlah dibakar dengan agak lama.

8. Sedia untuk dinikmati.

Isnin, 9 November 2015

Homemade Aiskrim (Versi Kedua)

Aiskrim

Homemade Aiskrim

Bahan-bahan :

2 biji putih telur
14 sudu gula pasir
2 sudu besar ovalett
1 sudu teh Vanila Prima (esen vanila)
2 tin susu cair Marigold


Cara Membuatnya :

1. Putar putih telur bersama gula pasir hingga kembang.

2. Masukkan ovalett dan putar hingga sebati.

3. Kemudian masukkan susu cair dan putar hingga pekat.

4. Masukkan vanila prima dan putar hingga pekat dan likat.

5. Tuangkan ke dalam bekas dan bekukannya di dalam peti sejuk.

6. Sedia untuk dinikmati.


Tips Masakan :

1. Hendaklah dikacau lama untuk mendapatkan tekstur aiskrim yang gebu.

2. Boleh masukkan apa-apa perisa yang disukai contohnya untuk perisa strawberi boleh masukkan strawberi emulco.

3. Jika anda risau yang aiskrim ini berbau hanyir telur, ianya memang salah sama sekali kerana tiada langsung bau hanyir telur.

4. Kekurangannya ialah aiskrim ini cepat cair dan apabila dikeluarkan dari peti sejuk harus dimakan dengan cepat.

Sabtu, 24 Oktober 2015

Agar-agar Jelly

Agar-agar Jelly

Agar-agar Jelly

Agar-agar Jelly

Bahan-bahan :

20 gram agar-agar bertali
4 mug air
1 mug susu cair
Gula secukup rasa
Bes minuman berperisa rose
Jelly pelbagai perisa


Cara Membuatnya :

1. Rebus agar-agar bersama air hingga mendidih dan agar-agar menjadi hancur.

2. Masukkan gula secukupnya dan biarkan hingga gula larut.

3. Masukkan susu cair dan masak hingga mendidih.

4. Tutup api dan biarkan agar-agar menjadi suam kerana jika terlalu panas boleh menyebabkan jelly cair.

5. Susun jelly ke dalam acuan dan masukkan ke dalam peti ais di bahagian beku seketika.

6. Tuangkan setengah agar-agar ke atas jelly dengan perlahan dan biarkan sejuk.

7. Masukkan sebahagian lagi agar-agar dengan perisa rose.

8. Apabila agar-agar sudah agak keras, cakar sedikit dan tuangkan agar-agar yang perisa rose pula.

9. Biarkan ia keras sepenuhnnya dan sedia untuk dinikmati.

Khamis, 1 Oktober 2015

Step by Step Cara Membuat Agar-agar Kering

Agar-agar Kering

Agar-agar kering atau juga dikenali sebagai beleda kering di Kelantan dan Terengganu merupakan sejenis kuih tradisional lama. Rasanya sedap dan enak. Ia merupakan sejenis kuih yang manis, pelbagai warna yang dijemur sehingga kering dan tahan lama.

Agar-agar kering merupakan pada asasnya dibuat daripada agar-agar manis yang telah dikeringkan. Lebih dari satu warna dihasilkan dan daun pandan digunakan bagi menimbulkan bau wangi. Apabila agar-agar yang dimasak telah menjadi keras, agar-agar tersebut akan dipotong pada saiz potongan yang bersesuaian. Saiz potongan tersebut biasanya akan berkurangan selepas dijemur apabila agar-agar tersebut kehilangan air dan berubah menjadi agar-agar kering.

Agar-agar kering yang baik biasanya mempunyai rupa berkaca, disebabkan kandungan gula yang mengeras dikelilingnya. Ia mempunyai rasa yang rangup di bahagian luar dan lembut di dalam. Agar-agar kering biasanya jarang dihasilkan dan hanya dibuat bagi acara istimewa seperti Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidil Adha.


RESIPI AGAR-AGAR KERING

OLEH : SAJIAN HATI



Bahan-bahannya :

1 tahil agar-agar bertali (37.5 gram)
1 kg gula pasir
Air yang disukat
Pewarna yang disukai


Cara Membuatnya :

Langkah pertama, basuh agar-agar bertali sehingga bersih.


Step by Step Cara Membuat Agar-agar Kering

Masukkan agar-agar ini ke dalam jug air. Tujuan memasukkan agar-agar ke dalam jug adalah untuk menyukat kandungan agar-agar dan jumlah air yang perlu dimasukkan.



Tandakan kedudukan agar-agar tersebut di jug. Contohnya jika agar-agar tersebut berada di tengah jug, tandakan kedudukan tersebut. 



Masukkan air sebanyak 2 kali di mana kedudukan agar-agar yang ditanda pada jug tadi.


Setelah itu, tuangkan air tersebut ke dalam periuk yang berisi agar-agar.


Rebus agar-agar bersama daun pandan dan air yang disukat sehingga mendidih dan hancur.


Apabila agar-agar telah hancur semuanya, masukkan gula pasir.


Masak hingga mendidih dan bolehlah tutup api. Keluarkan daun pandan.


Asingkan agar-agar kepada 4 bekas. Setiap bekas diletakkan pewarna yang disukai dan dibiarkan sejuk. Setelah agar-agar keras bolehlah dipotong. Jangan potong terlalu kecil kerana agar-agar akan mengecut selepas kering. Lapikkan agar-agar dengan plastik.


agar-agar yang dijemur

Jemur agar-agar dan sesekali balik-balikkan agar-agar supaya kering sekata.  Untuk menjaga kualiti kebersihan, tutup agar-agar dengan kain nipis agar bebas dari habuk dan kotoran. Jemur selama seminggu sehingga agar-agar tidak melekat dan kering sepenuhnya.

Agar-agar Kering