Selasa, 29 September 2015

Aiskrim Coconut Shake

Aiskrim Coconut Shake

Bahan-bahan :

1 biji kelapa muda (diambil isi dan airnya)
Susu pekat manis secukupnya


Cara Menyediakannya :

1. Masukkan isi kelapa muda dan airnya di dalam blender.

2. Tuangkan susu pekat secukupnya mengikut manis yang dikehendaki.

3. Kisar hingga isi kelapa hancur dan sebati.

4.Tuangkan ke dalam bekas acuan aiskrim.

5. Bekukan sehingga keras.

6. Lalukan bekas acuan dengan air agar aiskrim mudah ditanggalkan.

7. Sedia untuk dinikmati dan pasti anda merasa kesedapannya.

Jumaat, 25 September 2015

Biskut Kismis Rangup Cornflakes

Biskut Kismis Rangup Cornflakes

Bahan-bahan :

150 gram tepung gandum
1 camca teh serbuk penaik
¼ camca teh garam
100 gram cornflakes (dikisar)
½ cawan kismis
150 gram mentega @ marjerin
50 gram gula aising
50 gram gula perang
1 camca teh esen vanila
1 biji telur


Cara Membuatnya :

1. Ayak bersama tepung gandum, serbuk penaik dan garam di dalam mangkuk.

2. Kemudian masukkan cornflakes dan kismis. Ketepikan dulu.

3. Pukul mentega bersama gula aising dan gula perang sehingga sebati.

4. Masukkan telur dan esen vanila. Kacau lagi.

5. Kaup balikkan campuran cornflakes tadi.

6. Sudukan adunan ke dalam cawan kertas.

7. Bakar dalam ketuhar bersuhu 180oC selama 15-20 minit atau hingga kekuningan.

8. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan.

9. Kemudian paip coklat putih cair keatasnya jika suka.

Selasa, 22 September 2015

German Strawberry Cookies

German Strawberry Cookies

German Strawberry Cookies

Bahan-bahan :

125 gram butter
125 gram tepung kentang
80 gram tepung gandum (tepung superfine pun boleh)
40 gram gula aising
Secubit garam (tak letak pun tak apa)
1 sudu teh strawberi emulco


Cara Membuatnya :

1. Satukan tepung kentang dan tepung gandum. Ayakkan keduanya.

2. Putar butter dengan gula aising sehingga kembang.

3. Kemudian, masukkan strawberi emuco.

4. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.

5. Simpan adunan ke dalam peti sejuk selama 20 minit.

6. Keluarkan adunan dan ambil sedikit, buat bentuk bulat-bulat kecil sebesar guli.

7. Susun di atas dulang pembakar yang telah disapu dengan butter.

8. Celup garpu dalam air suam dan tekan ke atas bebola sehingga membentuk corak.

9. Bakar pada suhu 175oC selama 20 minit.

10. Sejukkan dan masukkan dalam bekas kedap udara.

Sabtu, 19 September 2015

Aiskrim Kelapa Muda

Aiskrim Kelapa Muda

Bahan Untuk Membuat Aiskrim Kelapa Muda :

1 biji kelapa muda (diambil isi dan airnya)
Air gula secukupnya


Cara Membuat Aiskrim Kelapa Muda :

1. Campurkan isi kelapa muda dan airnya di dalam bekas.

2. Tuangkan air gula secukupnya mengikut manis yang dikehendaki.

3. Bancuhan air gula hendaklah pekat agar tidak menggunakan terlalu banyak air.

4. Kacau hingga sebati dan tuangkan ke dalam bekas acuan aiskrim.

5. Bekukan sehingga keras.

6. Lalukan bekas acuan dengan air agar aiskrim mudah ditanggalkan.

7. Sedia untuk dinikmati dan pasti anda merasa kesedapan air kelapa muda.

Rabu, 16 September 2015

Petua Memilih Ikan Air Tawar


Terdapat banyak jenis ikan air tawar di pasaran iaitu ikan patin, siakap, keli, tilapia dan pelbagai lagi. Namun yang demikian, masih ramai yang tidak tahu cara memilih ikan air tawar yang baik.

Cara terbaik untuk memilih ikan air tawar segar di pasaran adalah dengan memilih kulitnya yang bersih dan masih berkilat. Jika badan ikan ditekan dengan hujung jari, ia tidak lembut. Matanya jernih dan tidak kemerahan. Insangnya segar dan tidak hanyir.

Petua Menghilangkan Hanyir Ikan Air Tawar


Hanyir pada ikan air tawar dapat dihilangkan dengan memerap menggunakan jus limau nipis ataupun jus asam jawa semasa membersihkannya. Ia juga dapat dihilangkan dengan menambah lebih banyak bahan perencah di dalam masakan yang menjadikan masakan lebih enak.

Selasa, 15 September 2015

Petua Meranggupkan Tomato yang Ranum



Untuk merangupkan tomato yang terlalu ranum dan sedikit lembik, cubalah cara ini. Rendam tomato di dalam air sejuk yang telah dicampurkan dengan sedikit garam. Biarkan semalaman di dalam peti sejuk sebelum digunakan dalam masakan anda. 

Namun, jika ada tomato yang masih hijau pula, cuba cara ini. Masukkan tomato dan pisang ke dalam plastik kedap udara dan biarkan selama dua hari. Pasti tomato akan lebih ranum. Selamat Mencuba :)