Sabtu, 18 Julai 2015

Biskut Badam Koko

Biskut Badam Koko

Biskut Badam Koko

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
¾ cawan gula halus
½ cawan badam yang ditumbuk
½ cawan tepung jagung
½ cawan tepung ubi
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
3 sudu besar serbuk koko
Manik koko


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin bersama gula halus sehingga kembang.

2. Masukkan esen vanila, serbuk badam dan serbuk koko.

3. Masukkan tepung jagung dan tepung ubi.

4. Masukkan juga tepung gandum sedikit demi sedikit.

5. Terap dengan acuan dan letakkan manik koko di atasnya.

6. Bakar hingga masak dan simpan di dalam bekas kedap udara.

Jumaat, 17 Julai 2015

Biskut Cornflakes Rangup

Biskut Cornflakes Rangup
Sumber Resipi :
Kak Yatie

Bahan-bahan :

250 gram mentega
¾ cawan gula aising
1 sudu kecil esen vanila
1 biji kuning telur
250 gram cornflakes (diramas sikit)
2 cawan tepung naik sendiri


Bahan-bahan Lain :

Mangkuk kertas secukupnya
Ceri merah dan ceri hijau sebagai hiasan (dipotong kecil)


Cara Membuatnya :

1. Pukul mentega dan gula aising hingga sebati.

2. Setelah sebati, masukkan kuning telur dan pukul lagi.

3. Kemudian masukkan esen vanila.

4. Masukkan tepung naik sendiri dan cornflakes yang diramas tadi.

5. Gaul sebati menggunakan senduk kayu saja.

6. Sudukan adunan ke dalam mangkuk kertas dan hiaskan dengan potongan ceri.

7. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 oC selama 20 minit.

8. Sejukkan biskut sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Biskut Nestum Butterfly

Biskut Nestum Butterfly

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
¾ cawan gula halus
1 cawan Nestum
1 cawan tepung kastard
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
Gula manik


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin bersama gula hingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan Nestum. Kacau lagi.

3. Masukkan tepung kastard dan tepung gandum sedikit demi sedikit.

4. Uli sehingga menjadi doh.

5. Terap dengan acuan rama-rama atau acuan yang disukai.

6. Taburkan gula manik di atasnya dan bakar sehingga masak.

7. Biarkan sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara.

Kuih Loyang Pedas Ikan Bilis

Kuih Loyang Pedas
Sumber Resipi : 

Bahan-bahan :

½ kilo tepung beras
¾ cawan cili kering
1 cawan ikan bilis
1 camca teh jintan manis
2 camca teh garam
4 - 5 biji telur
4 - 5 gelas air
2 sudu besar gula
Minyak untuk menggoreng


Cara Membuatnya :

1. Panaskan acuan di dalam minyak.

2. Cili kering, ikan bilis dan jintan dikisar. Jangan terlalu halus.

3. Campur semua bahan kisar di atas bersama telur, garam dan air.

4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kisar hingga sebati.

5. Uji kepekatannya, jika agak pekat tambahkan sedikir air.

6. Sedia untuk menggoreng.

Jumaat, 10 Julai 2015

Biskut Bijan Kak Ani

Biskut Bijan Kak Ani

Bahan-bahan :

2 cawan tepung ubi
1 cawan tepung gandum
1 cawan bijan goreng
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1 cawan gula halus
½ cawan marjerin


Cara Membuatnya :

1. Pukul gula bersama marjerin sehingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan telur. Kacau hingga rata.

3. Masukkan bijan goreng dan kacau lagi.

4. Masukkan tepung ubi dan tepung gandum sedikit demi sedikit.

5. Uli sehingga menjadi doh.

6. Terap dengan acuan yang disukai dan taburkan bijan di atasnya.

7. Bakar sehingga masak.

Isnin, 22 Jun 2015

Bubur Jagung Berkrim

Bubur Jagung Berkrim

Bahan-bahan :

5 tongkol jagung manis (dihiris)
Gula putih
Susu cair secukupnya
Daun pandan (diikat)
Sagu
Sedikit garam (untuk rasa lemak)


Cara Membuatnya :

1. Isi jagung direbus sehingga empuk.

 2. Masukkan gula secukup rasa dan biarkan gula larut.

3. Masukkan daun pandan, susu cair dan sedikit garam. Tunggu hingga mendidih.

4. Akhir sekali, masukkan sagu dan tunggu hingga sagu masak.

5. Tutup api dan sedia untuk dihidang.

Apam Tepung Beras

Apam Tepung Beras

Apam Tepung Beras

Bahan - bahan :

1 cawan nasi
2 cawan tepung beras
1 cawan gula putih
1 ¼ cawan air
1 sudu kecil yis
Sepeket kecil eno


Cara Membuatnya :

1. Blend secawan nasi sejuk dengan air hingga hancur dan halus.

2. Masukkan gula, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati.

3. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3 atau 4 jam.

4. Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno. Kacau sebati perlahan-lahan (warnakan kalau suka) dan biarkan sebentar.

5. Panaskan kukusan. Sapu acuan dengan sedikit minyak terlebih dahulu.

6. Masukkan adunan ke dalam acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20 minit dengan api kuat.

7. Boleh dimakan dengan kelapa parut yang dikukus sebentar dan digaul dengan sedikit garam jika suka.