Ahad, 17 Mei 2015

Kek Pisang Awak

Kek Pisang Awak

Kek Pisang Awak

Sumber Resipi: 
Periuk tanah

Bahan-bahan :

4 biji pisang awak @ emas (saiz sederhana) - dilecek
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
4 biji telur gred A
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar air limau nipis
1 sudu teh esen pisang @ esen vanila


Cara Membuatnya :

1. Panaskan oven pada suhu 185 darjah Celcius.

2. Sediakan loyang yang sesuai dan lenser dengan marjerin atau minyak.

3. Kisar gula, telur, minyak di dalam blender atau mixer sehingga putih. Anggaran masa selama 3 hingga 5 minit.

4. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat.

5. Masukkan campuran tepung dan kacau rata.

6. Masukkan pisang yang telah dilecek, esen pisang dan air limau. Gaul sebati.

7. Tuang adunan ke dalam loyang dan masak dalam ketuhar selama 45 minit atau hingga kek keperangan.

8. Cucuk bahagian tengah kek dengan lidi untuk mengetahui kek masak sempurna atau tidak.

9. Sedia untuk dinikmati.

Jumaat, 15 Mei 2015

Agar-agar Lapis Bandung Oreo

Agar-agar Lapis Bandung Oreo

Agar-agar Lapis Bandung Oreo

Bahan-bahan :

24 gram agar-agar
5 cawan air
1 cawan susu cair
Gula secukupnya
Biskut oreo
Pewarna merah @ perisa ros


Cara Membuatnya :

1. Rebus agar-agar bersama 5 cawan air sehingga hancur.

2. Masukkan gula pasir secukupnya dan biarkan gula larut.

3. Masukkan susu cair dan tunggu hingga mendidih. Tutup api.

4. Patah-patahkan biskut oreo dan masukkan ke dalam bekas.

5. Tuangkan agar-agar ke dalam bekas yang berisi biskut oreo tadi.

6. Letakkan hingga separuh bekas sahaja dan sejukkan hingga ia keras.

7. Keluarkan dari peti sejuk, cakarkan sedikit permukaan agar-agar.

8. Tuangkan agar-agar yang telah dimasukkan sedikit pewarna merah.

9. Biarkan agar-agar sejuk sepenuhnya. Sedia untuk dinikmati.

Selasa, 5 Mei 2015

Pau Kacang Merah



Bahan Untuk Pau :

500 gram tepung gandum
2 sudu besar gula
½ peket yis mauripan 11 gram
½ cawan minyak
1 sudu teh baking powder
Air secukupnya
Daun pisang


Bahan Untuk Inti Kacang Merah :

200 gram kacang merah
2 camca besar tepung gandum
2 camca besar minyak masak
Sedikit garam
Gula secukupnya
Daun pandan


Cara Membuat Pau :

1. Masukkan yis mauripan ke dalam mangkuk. Letakkan sedikit air dan kacau agar yis tersebut larut dan tidak berketul.

2. Campurkan tepung gandum bersama gula dan baking powder di dalam bekas.

3. Masukkan minyak dan yis tadi sedikit demi sedikit.

4. Jika masih tidak mencukupi, masukkan air secukupnya. Uli hingga menjadi adunan yang licin dan kenyal.

5. Buat bentuk bulat kecil dan masukkan inti kacang merah di tengahnya. Tutup inti dengan mencantumkan hujung adunan tadi.

6. Letakkan setiap adunan tadi di atas daun pisang yang dipotong bulat.

7. Setelah itu, bolehlah dikukus selama 10 minit pada suhu yang tinggi.


Cara Membuat Inti Kacang Merah :

1. Basuh dan rendam kacang merah semalaman.

2. Rebus kacang merah sehingga empuk. Tutup api dan sejukkan sebentar.

3. Kisar kacang merah tersebut dan jangan terlalu hancur.

4. Masukkan dalam periuk dan tambahkan gula secukupnya bersama garam.

5. Letakkan juga daun pandan. Masak lagi sehingga agak kering.

6. Apabila hampir kering masukkan tepung gandum yang telah dibancuh dengan air.

7. Masak sehingga kering airnya atau mengikut kepekatan yang sesuai.

8. Seterusnya, masukkan minyak masak. Kacau dan tutup api.

9. Biarkan sejuk dan bolehlah membentuk bulat-bulat sebagai inti pau.

Khamis, 30 April 2015

Roti Canai Garing Tapi Lembut

Roti Canai Garing Tapi Lembut

Bahan Untuk Membuat Roti Canai :

1 kg tepung gandum
2 sudu besar gula
3 sudu besar marjerin
1 biji telur
Air suam
Garam secukup rasa
Air biasa


Bahan Untuk Membuat Kuah :

1 ½ cawan kacang dhal
7 sudu besar serbuk kari daging
Garam secukup rasa
1 biji ubi keledek (dipotong dadu)
Ikan bilis (ditumbuk)
Minyak (untuk menumis)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Daun kari
Air


Cara Membuat Roti Canai :

1. Masukkan tepung gandum, marjerin, telur, gula dan garam di dalam bekas.

2. Gaulkan sehingga sekata.

3. Tuangkan air suam dan gaulkan lagi.

4. Masukkan air biasa dan uli sehingga doh lembut tapi tidak melekat.

5. Setelah siap bolehlah bentukkan bulat-bulat kecil.

6. Tuangkan minyak di dalam bekas dan masukkan doh tersebut.

7. Perap selama 4 hingga 5 jam dan kemudian bolehlah dicanai.

8. Goreng dengan sedikit minyak sehingga garing.

9. Sedia dinikmati bersama kuah kacang dhal.


Cara Membuat Kuah :

1. Rendam kacang dhal semalam. Kemudian rebus sehingga empuk.

2. Lenyek-lenyekkan kacang dhal tersebut dan masukkan ubi keledek.

3. Rebus lagi sehingga ubi empuk.

4. Di dalam periuk lain, panaskan sedikit minyak dan masukkan bawang merah, bawang putih dan daun kari.

5. Tumis hingga naik bau dan masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air.

6. Masak sehingga pecah minyak dan tuangkan ke dalam periuk yang berisi kacang dhal.

7. Masukkan air secukupnya dan tambahkan garam serta ikan bilis.

8. Biarkan sehingga mendidih dan tutup api.

9. Hidangkan roti canai bersama kuahnya.

Isnin, 13 April 2015

Jus Durian Belanda

Jus Durian Belanda

Bahan-bahan :

Buah durian belanda yang telah masak
Sedikit gula
Air masak
Ketul ais


Cara Membuatnya :

1. Ambil isi durian dan buangkan bijinya.

2. Masukkan ke dalam blender bersama sedikit gula dan juga air masak.

3. Blender sehingga isi durian hancur dan sebati.

4. Tuangkan ke dalam gelas dan masukkan ketul ais.

5. Sedia untuk dinikmati.

Rabu, 8 April 2015

Aiskrim Jeruk Mangga

Aiskrim Jeruk Mangga

Aiskrim Jeruk Mangga

Bahan-bahan :

Buah mangga muda
Garam
Gula
Air
Plastik aiskrim


Cara Membuatnya :

1. Buah mangga dikupas, dibuang biji dan dipotong mengikut saiz yang sesuai.

2. Bancuh air garam dan pastikan airnya terasa masin.

3. Rendam buah mangga bersama air garam selama satu hingga dua hari.

4. Rendam dengan air biasa sebentar agar dapat menghilang sedikit rasa masin.

5. Bancuh air gula dan lebihkan gula agar lebih manis.

6. Masukkan buah mangga di dalam plastik aiskrim dan tuangkan air gula tadi.

7. Ikat plastik dengan kemas dan bekukan dalam peti sejuk.

8. Aiskrim akan bertukar menjadi masam manis masin seakan aiskrim asam boi.

9. Selamat mencuba dan sesuai dinikmati selalu.

Ahad, 5 April 2015

Cara Membuat Kerisik

kerisik

Kerisik ialah sejenis rempah atau rencah yang dibuat daripada kelapa. Kelapa yang diparut atau dikukur, digoreng (tanpa minyak) dan kemudiannya digiling hingga lumat. Kerisik berwarna coklat gelap dan ia boleh dibuat sendiri atau dibeli dari kedai runcit. 

Kerisik digunakan untuk beberapa masakan tradisional seperti rendang, kari ayam, sayur kerabu dan sebagainya. Penggunaannya amat popular di kalangan masyarakat Melayu di Malaysia dan Singapura.


Bahan & Peralatan Membuat Kerisik :

Kelapa yang diparut
Kuali
Sudip
Pengisar kering @ basah
Sedikit minyak (jika perlu)


Cara Membuat Kerisik :

1. Jemur kelapa parut di bawah pancaran matahari selama beberapa jam.

kelapa parut

2. Masukkan kelapa parut di dalam kuali. Goreng kelapa parut hingga keperangan tanpa menggunakan minyak.

3. Gunakan api yang kecil kerana kelapa mudah hangit. Jika menggunakan api besar pun boleh asalkan tidak henti dari mengacaunya.

kelapa perang kecoklatan

4. Setelah kelapa perang kecoklatan, guna pengisar kering dan kisar hingga keluar minyak.

5. Boleh juga menggunakan pengisar basah tetapi tambahkan sedikit minyak masak di dalamnya. Jangan biarkan kelapa menjadi sejuk kerana sukar untuk hancur.

cara membuat kerisik

6. Sedia digunakan sebagai bahan masakan seperti rendang, kari dan sebagainya.

7. Bolehlah disimpan di dalam peti sejuk dan tahan lama.

8. Jika tidak mahu disimpan dalam peti sejuk pun tidak mengapa, cuma pastikan di atas permukaan kerisik sentiasi dipenuhi minyak. Jika tidak ia akan cepat rosak.