Ahad, 21 Disember 2014

Pau Kukus Sekaya

pau kukus sekaya

pau kukus sekaya

Bahan Untuk Pau :

500 gram tepung gandum
2 sudu besar gula
½ peket yis mauripan 11 gram
½ cawan minyak
Air secukupnya
Daun pisang
Jem sekaya


Cara Membuat Pau :

1. Masukkan yis mauripan ke dalam mangkuk. Letakkan sedikit air dan kacau agar yis tersebut larut dan tidak berketul.

2. Campurkan tepung gandum bersama gula di dalam bekas.

3. Masukkan minyak dan yis tadi sedikit demi sedikit.

4. Jika masih tidak mencukupi, masukkan air secukupnya. Uli hingga menjadi adunan yang licin dan kenyal.

5. Buat bentuk bulat kecil dan masukkan jem sekaya di tengahnya. Tutup inti dengan mencantumkan hujung adunan tadi.

6. Letakkan setiap adunan tadi di atas daun pisang yang dipotong bulat.

7. Setelah itu, bolehlah dikukus selama 10 minit pada suhu yang tinggi.

Sabtu, 13 Disember 2014

Homemade Kuah Rojak Special

Rojak Buah-buahan

Kuah Rojak

Bahan-bahan :

1 botol besar sos cili (680 gram)
1 kg gula pasir
1 kg gula merah
½ kg tepung gandum
1 botol kicap (340 ml)
Belacan
1 botol kecil otak udang (220 gram)
50 gram cili kering (dikisar)


Cara Membuatnya :

1. Masak gula merah bersama air sehingga gula larut. Tapiskan.

2. Campurkan semua bahan di dalam kuali termasuk air gula tadi.

3. Masak sehingga mendidih dan pekat seperti yang diinginkan.

4. Tutup api dan tuangkan di dalam botol.

5. Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais agar ianya tahan lebih lama.

6. Hidangkan bersama buah-buahan kesukaan anda.

7. Taburkan kacang tanah yang ditumbuk supaya lebih sedap.

Isnin, 1 Disember 2014

Kek Gula Hangus Bersarang Semut

Kek Gula Hangus Bersarang Semut

Kek Gula Hangus Bersarang Semut
Sumber Resipi : 
Facebook

Bahan Untuk Gula Hangus :

1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega


Cara Membuat Gula Hangus :

1. Gula digoreng dengan api sederhana besar di dalam kuali.

2. Apabila gula telah cair dan berwarna keperangan, masukkan air panas.

3. Masukkan mentega dan kacau sehingga mentega cair.

4. Tutup api dan ketepikan.


Bahan Untuk Kek :

4 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila


Cara Membuat Kek :

1. Pukul telur sehingga sebati. Masukkan susu pekat.

2. Masukkan tepung dan soda bikarbonat yang diayak terlebih dahulu.

3. Tuangkan esen vanila. Akhir sekali, masukkan gula hangus tadi.

4. Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (bertutup) untuk mendapatkan sarang yang cantik.

5. Dibakar selama 60 minit suhu oven 160oC api bawah sahaja. Baki terakhir 11 minit pula api atas  dan bawah.

6. Kek ini juga boleh dikukus selama satu jam atau sehingga masak.


Tips Masakan :

1. Pukul telur jangan terlalu lama kerana ia akan keringkan kek. Pukul sekadar telur kuning pecah dan rata sudah mencukupi.

2. Semasa masukkan susu dan tepung gandum hendaklah dikacau sekejap juga untuk menghasilkan kek yang lembab dan lembut.

3. Aluminium foil mesti digunakan untuk menutup loyang kek sebab hasilnya kek anda akan lebih cantik daripada diletakkan kain pada sekeliling tudung pengukus. Jika tiada aluminium foil, mesti tutup tudung pengukus dengan kain disekelilingnya.