Ahad, 23 November 2014

Kek Coklat Lembap Mudah

Kek Coklat Lembap Mudah

Kek Coklat Lembap Mudah

Kek Coklat Lembap Mudah
Sumber Resipi :
Facebook/bukuresepi

Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak
1 cawan air panas @ air bancuhan kopi
3 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat


Topping :

½ cawan serbuk koko
½ cawan susu pekat
2 sudu besar air panas
1 sudu besar marjerin


Cara Membuat Kek :

1. Pukul telur dan gula sampai kembang dan ringan.

2. Campur susu dan kacau sebati.

3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat. Kacau hingga sebati.

4. Masukkan minyak, kacau lagi dan akhir sekali masukkan air panas. Kacau sebati.

5. Kukus dalam paper cup selama 20 minit atau loyang 9 inci selama 1 jam.


Cara Membuat Topping :

1. Campurkan semua bahan dan masak secara double boiler hingga agak pekat dan sebati.

2. Kemudian curahkan ke atas kek dan ratakan.

3. Simpan di dalam peti sejuk dan sedia untuk dinikmati.

Jumaat, 21 November 2014

Aiskrim Fanta Hijau

Aiskrim Malaysia Fanta Hijau

Aiskrim Malaysia Fanta Hijau

Bahan-bahan :

Oren sunquick (perisa minuman)
Bes perisa pisang
Gula
Air panas


Cara Membuatnya :

1. Larutkan gula di dalam air panas.

2. Masukkan oren sunquick dan bes perisa pisang.

3. Kacau hingga sebati dan biarkan sejuk sedikit.

4. Tuangkan di dalam plastik aiskrim dan ikat dengan kemas.

5. Bekukan sehingga keras di dalam peti sejuk.

6. Sedia untuk dinikmati.

Rabu, 19 November 2014

Step by Step Cara Membuat Wajik Gula Merah

pulut kacau gula merah

Kuih wajik merupakan sejenis kuih tradisional Melayu Malaysia yang diperbuat daripada pulut yang dimasak dengan manisan. Wajik merupakan sejenis pulut manis yang pada asasnya dimasak dengan nisan kelapa. Terdapat pelbagai cara penyediaan wajik dan pelbagai perasa yang dicampurkan kepadanya.

Diantara jenis penyediaan wajik yang paling biasa dilakukan adalah pulut yang digunakan itu dimasak sehingga lembut. Cara lain pula adalah pulut yang digunakan itu dimasak jelatah (separuh masak). Ini akan menghasilkan rasa berkerutup apabila dimakan. Bagaimanapun cara ini jarang dilakukan kerana tidak ramai yang gemarkan rasa berkerutup ini kerana menganggapnya agak keras.

Selain itu wajik juga boleh dicampurkan dengan durian sekiranya ia dihasilkan pada musim durian. Ia amat digemari ramai terutamanya mereka yang dari pantai timur. Wajik biasanya disediakan sepanjang masa, tetapi lebih meluas semasa musim perayaan. Bagaimanapun disebabkan rasanya yang agak manis, sesetengah orang tidak menggemarinya.


RESEPI WAJIK @ PULUT KACAU GULA MERAH

OLEH : SAJIAN HATI


Bahan-bahannya :


1 kg beras pulut
1 kg santan pekat
1 kg gula merah
500 gram gula pasir
3 cawan air
Daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :


Step by Step Cara Membuat Wajik Gula Merah

Basuh dan rendam beras pulut semalaman. Kemudian, toskan airnya.

Step by Step Cara Membuat Wajik Gula Merah

Masukkan pulut di dalam periuk pengukus dan buatkan lubang di tengahnya. Panaskan periuk pengukus dan kukus pulut sehingga masak.

Step by Step Cara Membuat Wajik Gula Merah

Campurkan gula merah dan gula putih di dalam periuk beserta daun pandan. Masak campuran gula tersebut bersama air sehingga gula larut dan ditapis.

Step by Step Cara Membuat Wajik Gula Merah

Tutup api apabila pulut telah masak atau lembut seperti di dalam gambar.

Step by Step Cara Membuat Wajik Gula Merah

Di dalam kuali, campurkan santan dan air gula yang ditapis tadi. Letakkan daun pandan yang disimpul untuk mewangikannya.

Step by Step Cara Membuat Wajik Gula Merah

Masak sehingga mendidih. Masukkan pulut dan kacau sehingga airnya kering.

Step by Step Cara Membuat Wajik Gula Merah

Tuangkan ke dalam bekas dan dibiarkan sejuk sepenuhnya. Potong dan sedia untuk dihidang.