Isnin, 27 Oktober 2014

Step by Step Cara Membuat Kuih Denderam

Kuih denderam

Kuih denderam atau juga dikenali sebagai kuih peniaram atau kuih telinga keling atau kuih telinga hindu, disebabkan warnanya yang gelap. Ia merupakan sejenis kuih manis tradisional yang sedap rasanya. 

Resipi Kuih Denderam

Oleh : Sajian Hati


Bahan-bahan :
700 gram gula merah
200 gram gula putih
1 kg tepung beras
2 cawan air
1 cawan tepung gandum

Cara Membuatnya :


Campurkan gula merah dan gula putih di dalam periuk. Masak gula merah dan gula putih bersama 2 cawan air sehingga gula larut dan mendidih. Pastikan ia mendidih kerana kuih ini memerlukan air gula yang panas ketika membancuhnya.


Ayak tepung gandum dan tepung beras. Kemudian, masukkan gula yang dimasak tadi ke dalam tepung dengan menapis gula tersebut terlebih dahulu menggunakan penapis. Jika masih keras dan tidak boleh dikacau, boleh tambahkan sedikit air panas.


Kacau hingga sebati sehingga membentuk doh seperti gambar di atas. Setelah itu, simpan doh selama semalaman untuk menyejukkannya.


Keesokannya, uli doh tersebut dengan menggunakan tangan. Uli hingga rata seperti di dalam gambar.


Ambil plastik besar dan sapukan minyak di permukaan plastik tersebut agar doh tidak melekat. Canaikan doh di atas plastik.


 Kemudian, tekan dengan menggunakan acuan kuih denderam.


Jika tiada acuan tersebut, boleh juga menggunakan objek bulat dan ditekan. Seterusnya, tebukkan lubang di tengahnya.


Panaskan minyak dan goreng sehingga masak. Biarkan ia sejuk dan masuk angin agar kuih menjadi lembut. Sedap juga dimakan ketika masih panas. Selamat mencuba :)

Sabtu, 25 Oktober 2014

Keropok Ubi Kayu

Keropok Ubi Kayu

Keropok Ubi Kayu
Sebelum digoreng
Bahan-bahan :

3 cawan ubi kayu yang diparut
1 sudu besar cili kisar
Jintan manis (ditumbuk)
Sedikit ikan bilis (ditumbuk)
3 sudu besar tepung ubi
Garam
Gula
Sedikit air (jika perlu)


Cara Membuatnya :

1. Gaulkan kesemua bahan-bahan di atas sehingga rata.

2. Panaskan periuk pengukus. Ambil tudung periuk atau loyang dan sapukan sedikit minyak.

3. Tempekkan ubi parut ke permukaan tudung periuk tersebut. Bentukkan bulat dan ratakan senipis yang boleh.

4. Kukus sehingga masak. Angkat tudung periuk dan kopek adunan perlahan-lahan.

5. Aturkan  ke atas dulang dan jemur di bawah matahari sehingga kering.

6. Goreng dengan minyak panas seperti menggoreng keropok biasa.

7. Sedia untuk dinikmati.

Kek Coklat Tanpa Telur

Kek Coklat Tanpa Telur

Kek Coklat Tanpa Telur

Bahan-bahan : 

1 cawan tepung gandum*
1/3 cawan serbuk koko*
1 sudu kecil serbuk penaik*
1/2 sudu kecil soda bikarbonat*
1/4 sudu kecil garam
3/4 cawan gula halus
1/3 cawan minyak masak sayuran @ minyak jagung
3/4 cawan air kopi panas @ nescafe
1/3 cawan susu segar
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil cuka @ jus lemon


Cara Membuatnya :

1. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega dan taburkan sedikit tepung. Panaskan oven pada suhu 170-180 oC.

2. Di dalam mangkuk adunan, ayakkan bahan-bahan bertanda *. Masukkan gula dan kacau rata-rata.

3. Masukkan bahan-bahan selebihnya (kecuali cuka) dan barulah dikacau sebati dengan menggunakan senduk kayu @ spatula. Pastikan air kopi betul-betul panas.

4. Masukkan cuka dan terus kacau serta-merta selama 20 saat.

5. Tuangkan cepat-cepat adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 30-40 minit atau sehingga masak (suhu bergantung pada jenis oven masing-masing).

6. Setelah masak, sejukkan kek semalaman sebelum dipotong.


Nota:

1. Gunakanlah cawan dan sudu metrik untuk menyukat bahan-bahan.

2. Fungsi cuka antaranya adalah untuk membantu kek naik cantik dan tidak melimpah keluar dari loyang semasa dibakar.

3. Sukatan atau resipi ini adalah untuk satu loyang kecil sahaja.

4. Sumber resipi daripada blog DayangJack.