Sabtu, 25 Oktober 2014

Keropok Ubi Kayu

Keropok Ubi Kayu

Keropok Ubi Kayu
Sebelum digoreng
Bahan-bahan :

3 cawan ubi kayu yang diparut
1 sudu besar cili kisar
Jintan manis (ditumbuk)
Sedikit ikan bilis (ditumbuk)
3 sudu besar tepung ubi
Garam
Gula
Sedikit air (jika perlu)


Cara Membuatnya :

1. Gaulkan kesemua bahan-bahan di atas sehingga rata.

2. Panaskan periuk pengukus. Ambil tudung periuk atau loyang dan sapukan sedikit minyak.

3. Tempekkan ubi parut ke permukaan tudung periuk tersebut. Bentukkan bulat dan ratakan senipis yang boleh.

4. Kukus sehingga masak. Angkat tudung periuk dan kopek adunan perlahan-lahan.

5. Aturkan  ke atas dulang dan jemur di bawah matahari sehingga kering.

6. Goreng dengan minyak panas seperti menggoreng keropok biasa.

7. Sedia untuk dinikmati.

Kek Coklat Tanpa Telur

Kek Coklat Tanpa Telur

Kek Coklat Tanpa Telur

Bahan-bahan : 

1 cawan tepung gandum*
1/3 cawan serbuk koko*
1 sudu kecil serbuk penaik*
1/2 sudu kecil soda bikarbonat*
1/4 sudu kecil garam
3/4 cawan gula halus
1/3 cawan minyak masak sayuran @ minyak jagung
3/4 cawan air kopi panas @ nescafe
1/3 cawan susu segar
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil cuka @ jus lemon


Cara Membuatnya :

1. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega dan taburkan sedikit tepung. Panaskan oven pada suhu 170-180 oC.

2. Di dalam mangkuk adunan, ayakkan bahan-bahan bertanda *. Masukkan gula dan kacau rata-rata.

3. Masukkan bahan-bahan selebihnya (kecuali cuka) dan barulah dikacau sebati dengan menggunakan senduk kayu @ spatula. Pastikan air kopi betul-betul panas.

4. Masukkan cuka dan terus kacau serta-merta selama 20 saat.

5. Tuangkan cepat-cepat adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 30-40 minit atau sehingga masak (suhu bergantung pada jenis oven masing-masing).

6. Setelah masak, sejukkan kek semalaman sebelum dipotong.


Nota:

1. Gunakanlah cawan dan sudu metrik untuk menyukat bahan-bahan.

2. Fungsi cuka antaranya adalah untuk membantu kek naik cantik dan tidak melimpah keluar dari loyang semasa dibakar.

3. Sukatan atau resipi ini adalah untuk satu loyang kecil sahaja.

4. Sumber resipi daripada blog DayangJack.

Bubur Jagung Lemak Manis

Bubur Jagung Lemak Manis

Bahan-bahan :

5 tongkol jagung manis (dihiris)
Gula putih
Santan
Sedikit susu cair
Daun pandan (diikat)
Sagu
Sedikit garam (untuk rasa lemak)


Cara Membuatnya :

1. Isi jagung direbus sehingga masak.

2. Masukkan gula secukup rasa dan biarkan sebentar.

3. Masukkan santan, daun pandan, susu cair dan garam. Tunggu hingga mendidih.

4. Akhir sekali, masukkan sagu dan tunggu hingga sagu masak.

5. Tutup api dan sedia untuk dihidang.

Khamis, 16 Oktober 2014

Cara Membuat Sos Cili di Rumah

sos cili

Bahan-bahan :

100 gram cili kering (dibersihkan dan dibuang biji)
300 gram gula
Garam mengikut rasa
30 gram bawang putih
30 gram tepung ubi @ kanji ubahsuai
Air
½ cawan cuka


Cara Membuatnya :

1. Cili kering dibersihkan dan dibuang bijinya, rendam semalaman.

2. Bawang putih yang telah dibersihkan dihancurkan bersama cili yang telah direndam dengan menggunakan mesin pengisar.

3. Masukkan campuran yang telah dikisar ke dalam periuk dan panaskan sehingga hilang bau cili.

4. Masukkan garam dan kacau rata-rata.

5. Masukkan gula yang telah dicampur dengan tepung ubi @ kanji ubahsuai. Kacau rata-rata.

6. Didihkan sehingga mendapat kepekatan yang dikehendaki. Masukkan cuka dan kacau lagi.

7. Angkat dan isikan ketika panas ke dalam botol yang bersih.

8. Tutup botol segera dan sejukkan.

Isnin, 13 Oktober 2014

Cornflakes Madu Peanut Butter

Cornflakes Madu Peanut Butter

Cornflakes Madu Peanut Butter

Bahan-bahan :

125 gram buttercup
½ cawan madu
2 sudu besar gula
325 gram cornflakes (1 kotak)
5 sudu besar peanut butter
Gula manik sebagai hiasan


Cara Membuatnya :

1. Cairkan buttercup,  gula dan madu di dalam kuali.

2. Masukkan peanut butter dan kacau hingga rata.

3. Perlahankan api dan masukkan cornflakes.

3. Kacau rata dan masukkan ke dalam cawan kertas.

4. Taburkan gula-gula manik di atasnya.

5. Bakar pada suhu 170 oC selama 10 minit.

Selasa, 7 Oktober 2014

Semperit Susu

Semperit Susu

Bahan-bahan :

4 cawan tepung jagung
1 cawan susu pekat manis
1 cawan marjerin (campur dengan buttercup)
Ceri


Cara Membuatnya :

1. Campurkan semua bahan di dalam bekas.

2. Uli hingga menjadi doh.

3. Jika adunan masih lembut, masukkan tepung jagung lagi.

4. Tekan dengan menggunakan acuan semperit.

5. Bakar pada suhu 150 oC selama 15-20 minit.

6. Biarkan ianya sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara.


Popia Mini

popia mini

serunding ikan bilis
Klik pada Imej

Bahan Untuk Popia Mini :

1 bungkus kulit popia
Serunding ikan bilis
2 sudu tepung gandum (dibancuh bersama air sebagai gam)


Cara Membuat Popia Mini :

1. Potong kulit popia menjadi 4 bahagian.

2. Letakkan serunding di tengah kulit popia, lipat dan gulung dengan kemas.

3. Gamkan dengan tepung gandum yang dibancuh tadi. Buat hingga selesai.

4. Panaskan minyak, goreng menggunakan api perlahan.

5. Masak sehingga kuning keemasan.

6. Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.