Rabu, 6 Ogos 2014

Kentang Wedges (Potato Wedges)

Kentang Wedges (Potato Wedges)

Sumber Resipi :
Chef Hanieliza

Bahan-bahan :

500 gram ubi kentang (dibuang kulit)
1 cawan tepung serbaguna
1 sudu teh serbuk lada sulah
Air secukupnya
Minyak masak
Garam secukup rasa


Cara Membuatnya :

1. Potong kentang dan rebuskan dengan sedikit garam. 

2. Masakkan separuh lembut dan tuskan.

3. Masukkan tepung serbaguna dan serbuk lada sulah ke dalam mangkuk.

4. Campurkan sedikit air ke dalam bahan tadi. 

5. Kacau sehingga sebati (jangan terlalu pekat ataupun cair).

6. Masukkan kentang tadi dan kacau rata.

7. Panaskan minyak dan goreng sehingga keperangan.

8. Hidangkan bersama mayonis dan sos cili.

Jumaat, 1 Ogos 2014

Biskut Permata Cornflakes

Biskut Permata Cornflakes

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
½ cawan tepung kastard
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
2 cawan cornflakes (dikisar)
1 sudu teh esen vanila
Coklat masakan
Nestum


Cara Membuatnya :

1. Pukul gula dengan marjerin hingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan cornflakes yang dikisar.

3. Masukkan tepung jagung, tepung kastard dan tepung gandum.

4. Canaikan doh dan terap dengan acuan kegemaran.

5. Bakar hingga masak dan dibiarkan sejuk.

6. Cairkan coklat masakan dan salutkan kuih dengan coklat.

7. Taburkan Nestum secukupnya meliputi semua permukaan kuih.

8. Sedia untuk dinikmati.

Khamis, 31 Julai 2014

Kek Coklat Koko Kukus

Kek Coklat Koko Kukus

Sumber Resipi :
Puan Zaiton (Jiran)

Bahan-bahan :

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan gula pasir (boleh kurangkan 2 sudu)
1 cawan serbuk koko
4 biji telur
1 cawan minyak
2 cawan tepung gandum (boleh kurangkan 2 sudu)
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder


Cara Membuatnya :

1. Campurkan susu cair, susu pekat, gula pasir dan serbuk koko di dalam periuk.

2. Masak di atas api 4 bahan tersebut dengan api yang perlahan.

3. Hendaklah dikacau selalu sehingga semuanya sebati. Tutup api dan sejukkan.

4. Pukul telur hingga kembang dan gebu.

5. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat.

6. Masukkan bahan yang dimasak berselang-seli dengan tepung. Sebatikan.

7. Akhir sekali, masukkan minyak. Tuangkan ke dalam loyang.

8. Kukus sehingga masak dan sedia untuk dihidang.

Rabu, 23 Julai 2014

Biskut Aiskrim Oren

Biskut Aiskrim Oren

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
¾ cawan gula halus
1 sudu teh perisa oren
Sedikit pewarna oren
½ cawan tepung ubi kentang
1 cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum atau cukup lembut
Coklat masakan secukupnya
Hiasan warna-warni


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin dengan gula hingga kembang.

2. Masukkan perisa oren dan pewarna. Kacau lagi.

3. Masukkan tepung ubi kentang dan tepung jagung.

4. Masukkan juga tepung gandum sedikit demi sedikit.

5. Uli sehingga menjadi doh.

6. Terapkan dengan acuan berbentuk aiskrim.

7. Bakar sehingga masak.

8. Cairkan coklat masakan dan celup atau sapu di atas permukaan kuih.

9. Taburkan hiasan warna-warni dan biarkan hingga coklat keras.

10. Sedia untuk dihidang.

Selasa, 22 Julai 2014

Biskut Buah Kana

biskut buah kana

Sumber Resipi :
Siti Hajar Mat Radzi

Bahan-bahan :

1 cawan gula halus
1 cawan marjerin
1 cawan tepung jagung
1 camca teh esen vanila
1 camca teh baking powder
Tepung gandum ikut lembut
2 biji telur ayam
Sedikit jem untuk menyapunya


Cara Membuatnya :

1. Marjerin dan gula dipukul sampai kembang.

2. Masukkan esen vanila serta telur dan pukul lagi.

3. Masukkan tepung jagung, tepung gandum dan baking powder. Uli hingga sebati.

4. Tekan ke dalam acuan dan keluarkan kuihnya menggunakan lidi.

5. Susun di dalam loyang dan bakar hingga masak.

6. Setelah sejuk, sapukan jem dan tangkupkan dua biskut menjadi satu.

Jumaat, 4 Julai 2014

Pau Kukus Berinti Jem Nangka

Pau Kukus Berinti Jem Nangka

Pau Kukus Berinti Jem Nangka

Bahan Untuk Pau :

500 gram tepung gandum
2 sudu besar gula
½ peket yis mauripan 11 gram
½ cawan minyak
Air secukupnya
Daun pisang


Bahan Untuk Jem Nangka :

500 gram buah nangka masak (dikisar halus)
175 gram gula pasir
7 sudu tepung sagu
½ cawan air


Cara Membuat Pau :

1. Masukkan yis mauripan ke dalam mangkuk. Letakkan sedikit air dan kacau agar yis tersebut larut dan tidak berketul.

2. Campurkan tepung gandum bersama gula di dalam bekas.

3. Masukkan minyak dan yis tadi sedikit demi sedikit.

4. Jika masih tidak mencukupi, masukkan air secukupnya. Uli hingga menjadi adunan yang licin dan kenyal.

5. Buat bentuk bulat kecil dan masukkan jem nangka di tengahnya. Tutup inti dengan mencantumkan hujung adunan tadi.

6. Letakkan setiap adunan tadi di atas daun pisang yang dipotong bulat.

7. Setelah itu, bolehlah dikukus selama 10 minit pada suhu yang tinggi.


Cara Membuat Jem Nangka :

1. Masakkan nangka dengan gula sehingga mendidih.

2. Bancuh tepung sagu dengan air.

3. Campurkan dalam nangka dan kacau sehingga jem pekat.

4. Tutup api dan biarkan sejuk.

Selasa, 1 Julai 2014

Jem Nangka

jem nangka

Sumber Resipi :

Bahan-bahan :

1 kg buah nangka masak (dikisar halus)
350 gram gula pasir
15 sudu tepung sagu
1 cawan air


Cara Membuatnya :

1. Masakkan nangka dengan gula sehingga mendidih.

2. Bancuh tepung sagu dengan air.

3. Campurkan dalam nangka dan kacau sehingga jem pekat.

4. Tutup api dan biarkan sejuk.


Nota :

1. Jem ini tahan selama lebih kurang seminggu lebih sahaja. Jika disimpan dalam peti sejuk, ianya boleh tahan lebih lama.

2. Anda juga boleh menggunakan buah lain seperti rambutan dan cempedak untuk menghasilkan jem menggunakan resipi ini.