Selasa, 17 Jun 2014

Bingka Ubi Kayu

bingka ubi kayu atau bengkang ubi kayu

Sumber Resipi :
Mak Tersayang

Bahan-bahan :

5 cawan ubi parut
1 ½ cawan santan pekat
4-5 sudu besar gula pasir
1 cawan gula merah
1 sudu teh garam
Sedikit minyak masak


Cara Membuatnya :

1. Masak gula merah bersama santan sehingga gula hancur dan tapiskan.

2. Masukkan semua bahan kecuali minyak masak di dalam mangkuk dan digaul rata.

3. Sapu rata loyang dengan minyak masak. Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang.

4. Bakar pada suhu 180oC selama 1 jam atau sehingga masak.

5. Sejukkan dan potong. Sedia untuk dihidang.

Isnin, 16 Jun 2014

Popia Goreng Bercili

Popia Goreng Bercili

Sumber Resipi :
Chef Hanieliza

Bahan A (Untuk Kulit) :

Kulit popia secukupnya
Minyak masak
1 sudu makan tepung gandum dan
1 sudu makan air (dibancuh sebagai gam kulit popia)


Bahan B (Untuk Inti) :

200 gram udang (dihiris kecil)
1 batang lobak merah kecil (disagat ataupun dipotong halus)
½ cawan daun kucai (dipotong pendek)
1 labu bawang besar (diracik)
1 ulas bawang putih (dipotong dadu kecil)
1 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan C (Untuk Sos) :

2 sudu makan cili kisar
1 ulas bawang putih (ditumbuk hancur)
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan cuka
1 sudu makan gula
3 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
Bijan


Cara Membuatnya :

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga wangi.

2. Masukkan udang dan lobak merah. Kemudian, masukkan sengkuang, daun kucai dan garam. Kacau rata.

3. Apabila sayur lembut, tutup api dan tapiskan supaya kuahnya terasing.

4. Letakkan inti popia di tengah kulit popia dan gulungkan hingga hujung seperti gulungan kuih gulung.

5. Gamkan hujung dengan bancuhan tepung tadi.

6. Goreng menggunakan minyak yang banyak dengan api yang sederhana panas.

7. Apabila kekuningan, boleh angkat dan tuskan minyak.

8. Tumiskan cili dan bahan lain. Masakkan hingga pekat dan naik minyak.

9. Masukkan popia goreng dan taburkan bijan. Kacau rata dan angkat. Sedia dihidangkan.

Kek Oren Sunquick

Kek Oren Sunquick

Sumber Resipi :

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin @ 250gram
1 cawan gula kastor
6 biji telur
3 camca besar pati oren sunquick
Suku cawan susu sejat (evaporated creamer) @ 50ml
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar serbuk penaik (baking powder) @ 7gram


Cara Membuatnya:

1. Pukul marjerin bersama gula hingga kembang dan ringan.

2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus dipukul perlahan.

3. Masukkan pati oren dan susu sambil dikacau rata.

4. Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik sebanyak 2 hingga 3 kali.

5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga selesai.

6. Tuangkan ke dalam acuan berukuran 7 inci yang telah disapukan dengan marjerin.

7. Bakar dalam suhu 160 darjah Celcius selama 30-45 minit atau sehingga masak.

Isnin, 26 Mei 2014

Aiskrim Mangga

aiskrim mangga


Bahan-bahan :

2 biji buah mangga masak
Gula secukup rasa
Air masak


Cara Membuatnya :

1. Masukkan isi mangga, gula dan juga sedikit air ke dalam blender.

2. Kisar hingga isi mangga hancur dan tuangkan ke dalam bekas.

3. Campurkan air masak jika air mangga terlalu pekat dan kacaukan.

4. Tuangkan ke dalam plastik aiskrim dan ikat dengan kemas.

5. Bekukan di dalam peti sejuk. Sedia untuk dinikmati.

Jumaat, 16 Mei 2014

Air Bandung Selasih

Air Bandung Selasih

Air bandung mata kasih

Bahan-bahan :

Susu pekat manis
Gula
2 sudu besar biji selasih
Perisa ros
Air panas
Air masak
Ketul ais secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Mula-mula, rendam biji selasih di dalam air panas hingga kembang.

2. Bancuh air gula dan masukkan susu pekat manis secukupnya.

3. Masukkan juga perisa ros dan air masak.

4. Seterusnya, masukkan biji selasih yang telah ditoskan airnya.

5. Akhir sekali, masukkan ketul ais.

6. Sedia untuk dinikmati. Simple tapi amat menyegarkan. 

Khamis, 15 Mei 2014

Cucur Pisang


Bahan-bahan :

Pisang yang kekuningan (masak dan tidak terlalu ranum)
5 sudu besar tepung gandum
5 sudu besar tepung beras
Sedikit kapur makan
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit (jika suka)
Minyak untuk menggoreng


Cara Membuatnya :

1. Ayak tepung gandum dan tepung beras.

2. Masukkan sedikit garam, kapur makan dan serbuk kunyit.

3. Masukkan air sedikit sedikit sehingga mendapat kepekatan yang diperlukan.

4. Kacau hingga semuanya sebati.

5. Belah pisang dan celupkan ke dalam tepung.

6. Panaskan minyak, goreng pisang sehingga garing. Kemudian bolehlah diangkat.

7. Sedia untuk dihidang.

Khamis, 8 Mei 2014

Muffin Coklat Cip

Muffin Coklat Cip

Sumber Resipi :
Bahan-bahan :

120 gram gula pasir
125 gram mentega
3 biji telur
2 sudu besar susu tepung
250 gram tepung naik sendiri
3 sudu besar serbuk koko
100 ml air
Coklat cip secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul mentega serta gula pasir sehingga kembang.

2. Masukkan telur satu persatu sebanyak 3 biji dan pukul lagi.

3. Diikuti pula dengan tepung naik sendiri, susu tepung, serbuk koko serta air.

4. Pukul hingga kesemuanya sebati.

5. Sudukan adunan dan masukkan ke dalam cup muffin sehingga 80% cup sahaja.

6. Akhir sekali, taburkan cip coklat di atasnya.

7. Panaskan ketuhar pada suhu 180 oC dan bakar selama 15 minit.

8. Sedia untuk dihidang dan selamat mencuba…