Rabu, 10 Oktober 2012

Masalodeh @ Vadai

Kuih Masalodeh atau Vadai

Bahan-bahan :

250 gram kacang dhal (cuci dan rendam 4 jam atau semalaman)
1 biji bawang besar (potong dadu kecil)
1 camca teh jintan manis
2 tangkai cili kering (gunting kecil-kecil)
1 tangkai daun kari (dilurut dan jika daun terlalu besar, bolehlah dihiris sedikit)
Udang kering (ditumbuk)
Garam secukup rasa
Sedikit tepung gandum


Cara Membuatnya :

1. Toskan kacang dhal tadi, kemudian kisar hingga hancur, kalau masih ada sedikit biji-biji  kacang dhal pun tak mengapa. Kisar tanpa air. Tuang ke dalam bekas.

2. Masukkan jintan manis, cili kering, udang kering, bawang besar dan daun kari. Gaul rata dan tambah garam secukup rasa. Masukkan sedikit tepung jika terlalu lembut. Biar sekejap.

3. Ambil sehelai plastik bersih, sapu dengan sedikit minyak makan, dan ambil anggaran 1 camca besar penuh adunan vadai, bulat-bulat dan leperkan sedikit. Susun atas loyang yang telah dialas plastik dan juga disapu sedikit minyak. Buat hingga siap.

4. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Jika suka, boleh juga masukkan beberapa helai daun kari dalam minyak gorengan tadi bagi menambah aroma.

Cucur Kucai


Cucur Kucai

Bahan-bahan :

500 gram tepung gandum
Udang hidup (dimasak separuh masak bersama sedikit garam)
1 biji telur
2 tangkai cili kering (dihiris nipis)
1 ulas bawang besar (dihiris nipis)
Kucai (dipotong)
Gula 
Air garam secukup rasa
Air panas


Cara Membuatnya :

Campurkan tepung gandum bersama telur, kucai, bawang, udang, cili dan juga gula di dalam bekas. Gaulkan.

Siram air panas di atas campuran tepung tersebut, tetapi jangan terlalu banyak. Kacaukan.

Seterusnya, masukkan air garam secukupnya sehingga bancuhannya sesuai untuk membuat cucur.

Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng cucur sehingga masak.

Jumaat, 5 Oktober 2012

Karipap Gulung


Karipap Gulung


Bahan Untuk Kulit :

500 gram tepung gandum (diayak)
3 sudu marjerin (dipanaskan sehingga cair)
Sedikit garam


Bahan Untuk Inti :

1 kg ubi keledek (dipotong dadu)
Sedikit ikan bilis (ditumbuk)
24 gram rempah kari daging (lebih kurang 5 sudu besar)
1 tangkai daun kari
2 ulas bawang merah (dihiris)
Garam secukup rasa
2 sudu besar gula


Cara Membuat Kulit :

Masukkan marjerin yang telah dicairkan ke dalam tepung gandum. Gaulkan.

Kemudian masukkan air garam sedikit demi sedikit. Uli hingga doh menjadi licin dan tidak melekat pada tangan.

Kemudian bolehlah dibentuk untuk menghasilkan karipap gulung.


Cara Membuat Inti :

Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, masukkan bawang merah dan juga daun kari. Tumis hingga bawang kekuningan dan naik bau.

Bancuh rempah kari dengan sedikit air. Kacau hingga sebati. Masukkan bancuhan tersebut ke dalam kuali.

Setelah itu masukkan  ikan bilis, ubi keledek, gula dan garam secukup rasa. Tutup permukaan kuali dengan tudung periuk.

Hendaklah dibuka dan dikacau selalu. Masak hingga ubi keledek empuk dan airnya kering. Tutup api. Sedia untuk membuat karipap gulung.