Selasa, 17 Julai 2012

Jelly Kelapa

Jelly Kelapa

Bahan-bahan :

20 gram agar-agar
3 biji kelapa muda (diambil isi dan airnya)
Gula secukup rasa

Cara Membuatnya :

1. Masak agar-agar bersama 3 cawan air. Masak sehingga agar-agar hancur. Kemudian masukkan gula.

2. Seterusnya, masukkan 6 cawan air kelapa muda. Masak sehingga mendidih dan masukkan isi kelapa. Padamkan api.

3. Biarkan sejuk sedikit dan bolehlah dimasukkan ke dalam bekas yang disukai. 

4. Sejukkan dalam peti ais dan barulah boleh dimakan.

Nota : Jika anda mempunyai lebihan air kelapa muda, boleh juga menggantikan air biasa dengan air kelapa muda ketika memasak agar-agar. Jelly kelapa anda akan berasa lebih sedap dan keenakan kelapanya lebih terasa.

Isnin, 9 Julai 2012

Puding Jagung

Puding Jagung
Puding Jagung
Puding Jagung Berkrim

Bahan-bahan :

1 tin jagung
1 cawan tepung jagung
½ cawan tepung kastard
1 cawan gula
1 biji kelapa (jadikan 7 ½ cawan santan)
Garam
Dua helai daun pandan (disimpul)
Sedikit garam

Cara Memasaknya :

Campurkan tepung jagung, tepung kastard, gula dan garam di dalam periuk. Masukkan santan sedikit demi sedikit di dalam campuran tersebut.

Jika suka, mesin  setengah tin jagung dan setengah lagi dibiarkan.

Masukkan jagung yang dimesin dan tidak dimesin serta daun pandan di dalam adunan.

Kacau di atas api sehingga pekat.

Adunan hendaklah sentiasa dikacau agar tidak hangit dan melekat.

Setelah masak, masuk adunan dalam acuan dan disejukkan.

Khamis, 5 Julai 2012

Agar-agar Milo

Agar-agar Milo

Bahan-bahan :

24 gram agar-agar
4 ½ cawan air
1 cawan susu cair
Milo
Gula secukup rasa
2 helai daun pandan (disimpul)

Cara Menyediakan :

1. Masak agar-agar bersama 4 ½ cawan air sehingga agar-agar hancur.

2. Masukkan gula secukup rasa dan juga milo.

3. Seterusnya masukkan susu cair dan juga daun pandan. 

4. Tunggu hingga mendidih. Kemudian, bolehlah dituang di dalam bekas. Sejukkan.

Rabu, 4 Julai 2012

Kek Pandan Biasa

Kek Pandan Biasa

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
1 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh perisa pandan
1 sudu besar baking powder
5 biji telur (dipukul)
Pewarna hijau

Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin dan gula sehingga kembang.

2. Ayak tepung gandum bersama baking powder.

3. Apabila sudah kembang, masukkan perisa pandan dan sedikit pewarna hijau.

4. Masukkan telur yang telah dipukul. Kacau.

5. Akhir sekali, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau hingga sebati.

6. Sapu permukaan loyang dengan marjerin agar kek tidak melekat. Setelah itu tuang adunan ke dalam loyang.

7. Bakar hingga masak.

Manisan Jagung Berkrim

Manisan Jagung Berkrim

Bahan A :

1/3 tin jagung
1 ½ cawan air
1/3 cawan tepung kastard
6 sudu gula
1/3 sudu teh esen vanilla

Bahan B (Kuah) :

½ cawan susu cair
1/3 cawan air
2 sudu gula merah
1 sudu tepung jagung

Cara Memasak Bahan A :

Campurkan semua bahan A. Masak menggunakan api yang kecil. Setelah pekat, tutup api dan tuangkan ke dalam acuan. Sejukkan. Hidang bersama kuah.

Cara Memasak Bahan B :

Campurkan semua bahan. Masak dengan api perlahan sehingga pekat. Tutup api dan sejukkan. 

Rabu, 27 Jun 2012

Bihun Laksa Ikan Haruan

Bihun Laksa Ikan Haruan
Bihun Laksa Ikan Haruan
Ikan Haruan
Ikan Haruan
Bahan-bahan :

2 bungkus bihun laksa (direndam)
1 kg ikan haruan (direbus)
1 piring cili kering (dipotong dan direbus seketika)
6 ulas bawang merah
1 batang serai (diketuk)
Sedikit belacan
Beberapa keping asam gelugur
Garam secukup rasa
Daun kesum


Cara Memasak Kuah :

1. Mesin cabai kering, belacan dan bawang hingga hancur.

2. Mesin ikan yang telah dibuang tulang sehingga lumat.

3. Campur kedua-dua bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk. Tambahkan air jika terlalu pekat.

4. Masukkan asam gelugur, daun kesum, serai dan garam. Letakkan di atas api.

5. Tunggu hingga mendidih, kemudian bolehlah dihidang bersama laksa.


Cara Memasak Bihun Laksa :

Rebus bihun laksa dan masukkan sedikit garam di dalamnya. Tunggu hingga bihun laksa lembut. Basuh laksa dan toskan airnya. Sedia untuk dimakan.