Rabu, 6 Jun 2012

Roti Canai Ali Maju


Bahan-bahan :

550 gram tepung gandum
15 gram marjerin
1 biji telur
250 ml air
60 ml susu pekat manis
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya :

1.     Campurkan semua bahan. Uli sehingga sebati dan menjadi doh.

2.    Rehatkan doh selama 10 minit. Setelah itu, uli sekali lagi selama 5 minit. Ulangi langkah tersebut sebanyak 3 kali.

3.    Bentukkan adunan bulat-bulat dan mengikut saiz yang dikehendaki. Perap selama 3 jam atau lebih.

4.    Akhir sekali, panaskan kuali leper dan tebar roti. Goreng hingga masak. Enak dinikmati bersama kuah dal dan sambal ikan bilis.

Sumber : Majalah

Jumaat, 1 Jun 2012

Kek Pisang (Cikgu Syarifah)

Kek Pisang

Bahan-bahan :

3 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikarbonat
10-12 biji pisang emas
1 ½ cawan gula pasir
2 butir telur
½ sudu teh garam
1 ½ cawan minyak

Cara Membuatnya :

Ayak tepung gandum bersama soda. Ketepikan dahulu.

Kisar gula, telur dan garam sehingga hancur. Kemudian, masukkan pisang dan dikisar hingga lumat.

Masukkan bahan yang dikisar tadi ke dalam tepung yang dicampur dengan soda. Kacau hingga sebati.

Apabila  sebati, masukkan minyak masak dan dikacau perlahan-lahan.

Setelah adunan siap, masukkan ke dalam bekas dan bakar hingga masak.

Makanan dihidang dengan baik dan kemas.

Rabu, 30 Mei 2012

Wajik Ros @ Pulut Kacau Ros

Wajik Ros atau Pulut Kacau Ros

Bahan-bahan :

3 cawan beras pulut (direndam semalaman)
1 ¾ cawan gula pasir
5 cawan santan
Sedikit garam
Perisa Ros
4 helai daun pandan (disimpul)

Cara Membuatnya :

Beras pulut direndam semalaman. Kemudian, bersih dan toskan hingga kering. Kukus beras pulut tadi hingga masak.

Masukkan santan, gula pasir, sedikit garam dan perisa ros secukupnya di dalam kuali. Masukkan juga daun pandan. Kacau hingga mendidih. 

Seterusnya, masukkan pulut yang telah dikukus tadi. Kacau hingga sebati dan pekat.

Bolehlah dituang ke dalam bekas dan disejukkan. Sedia untuk dihidang.