Khamis, 3 Mei 2012

Apam Betawi Pandan

Apam Betawi Pandan
Apam Betawi Pandan yang ditabur coklat urai di atasnya

Bahan-bahan :

1 cawan telur
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh perisa pandan
Pewarna hijau

Cara Membuatnya :

Pukul telur dengan gula hingga betul-betul kembang dan gebu. Kemudian, masukkan perisa pandan. Kacau lagi.

Seterusnya, masukkan tepung gandum dan pewarna hijau. Kacau hingga sebati.

Alas acuan atau loyang dengan kertas terlebih dahulu kerana kuih mudah melekat.

Panaskan tempat pengukus. Masukkan adunan dalam acuan dan kukus hingga masak. Kukus dengan api yang agak kuat.

Setelah sejuk bolehlah dipotong dan dihidang.
 

Khamis, 26 April 2012

Bubur Jagung

Bubur Jagung

Bahan-bahan : 

4 tongkol jagung manis (dihiris)
Gula merah
Gula putih
Santan
Daun pandan (diikat)
Sagu
Sedikit garam (untuk rasa lemak)

Cara Membuatnya :

Isi jagung direbus sehingga masak. Dalam periuk yang lain, masak gula merah dan gula putih bersama sedikit air. Kacau hingga semua gula larut. Tutup api.

Tapis air gula yang dimasak dan dimasukkan ke dalam jagung yang dimasak tadi. Biarkan seketika.

Kemudian, masukkan santan, daun pandan dan garam. Tunggu hingga mendidih.

Akhir sekali, masukkan sagu dan tunggu hingga sagu masak. Tutup api. Sedia untuk dihidang.


Sabtu, 21 April 2012

Kuih Cekmek Molek

Kuih Cekmek Molek
Masakan berintikan air gula
 
Bahan-bahan : 

Ubi keledek (direbus dan dilecek) 
Tepung gandum secukupnya
Gula 
Minyak untuk menggoreng

Cara Membuatnya :

Gaulkan ubi keledek dengan tepung gandum sehingga jadi doh yang lembut dan boleh dibentuk.


Buatkan bentuk bulat kecil dan leperkan. Kemudian masukkan 1 sudu kecil gula atau secukup rasa.


Tutup rapat-rapat supaya gula tidak keluar semasa menggoreng.

Bentuk Kuih Cekmek Molek
Buat bentuk seperti ini

Panaskan minyak. Goreng dengan api sederhana sehingga masak atau keperangan.Sedia untuk dihidang.

Ahad, 1 April 2012

Donat 2

Donat

Donat Bercoklat

Bahan-bahan :  

1 kg tepung gandum
11 gram yis mauripan (sebungkus)
2/3 cawan susu tepung penuh krim
2 biji telur
1 cawan marjerin
6 camca besar gula pasir halus
1 camca teh garam
1 camca besar serbuk penaik
Air secukupnya

Cara Membuatnya :

1.    Gaulkan tepung dan yis segera dan larutkan gula di dalam air.


2.    Gaulkan semua ramuan di dalam mangkuk adunan. Uli adunan tersebut sehingga licin.


3.    Buatkan bentuk bulat dan biarkan selama 30 minit atau sehingga naik dua kali ganda dari saiz asal.


4.    Gunakan torak dan canaikan adunan menjadi setebal 1.5cm.


5.   Potong dengan pemotong donat dan letakkan kepingan adunan tadi di dalam sebuat dulang yang ditaburkan sedikit tepung.


6.    Biarkan kepingan adunan tadi berada di tempat panas selama 30-40 minit.


7. Goreng kepingan adunan tadi di dalam minyak pada suhu 170-180 darjah celcius sehinggalah donat itu berwarna kuning keemasan.


8.    Seliputi donat dengan gula aising atau coklat masakan sebelum dihidangkan.

Sumber : Resepi dari Mauripan

Wajik @ Pulut Kacau Gula Merah

Wajik atau Pulut Kacau Gula Merah

Bahan-bahan : 

3 cawan beras pulut
2 cawan santan
1 ½ cawan gula merah
½ cawan gula pasir
2 helai daun pandan (diikat)
Secubit garam 

Cara Membuatnya : 

Beras pulut direndam semalaman. Kemudian, bersih dan toskan hingga kering. Kukus beras tadi hingga masak.

Masak gula merah dan gula putih bersama 1 cawan santan. Kacau hingga gula hancur. Tutup api dan tapis.

Seterusnya, masukkan gula yang ditapis tadi ke dalam kuali bersama 1 cawan santan, garam dan daun pandan untuk mewangikan.

Masak hingga mendidih, kemudian masukkan beras pulut. Kacau hingga sebati dan pekat.

Bolehlah dituang ke dalam bekas dan disejukkan.

Jumaat, 30 Mac 2012

Bubur Puteri Mandi @ Wadai Kepeng

Bubur Puteri Mandi atau Wadai Kepeng

Bahan-bahan : 

2 cawan tepung pulut 
2 sudu besar tepung beras
Sedikit kapur sirih
Gula merah
Gula pasir
Sedikit garam
Santan
Dua helai daun pandan


Cara Membuatnya : 

Tepung pulut dan tepung beras dibancuh dengan air yang diletak sedikit kapur sirih. Uli sehingga tidak melekat di tangan seperti membuat kuih buah melaka.

Tekan bentuk bulat dan dipenyek sebesar duit syiling 5 sen. Selepas masak, ia akan menjadi lebih besar.

Wadai Kepeng
Bentukkan seperti ini

Masak gula merah dan gula putih bersama sedikit air sehingga gula hancur. Tapiskan.

Campurkan santan dan gula yang dimasak tadi. Masak di atas api. Masukkan juga daun pandan untuk mewangikan dan sedikit garam.

Apabila sudah mendidih masukkan kuih yang dileperkan tadi. Kacau supaya kuih tidak bergumpal sesama sendiri. 

Setelah kesemua kuih timbul di permukaan santan barulah kuih tersebut telah masak. Tutup api dan bolehlah dihidang. 
 

Jumaat, 16 Mac 2012

Pizza

Pizza

Bahan Untuk Kulit :

1000 gram tepung gandum
11 gram yis mauripan (sebungkus)
2/3 cawan susu tepung
1 biji telur
1 cawan marjerin
3 camca besar gula
1 camca besar garam halus
1 camca besar serbuk penaik
Air secukupnya

Bahan Untuk Isi Pizza :

Sosej (direbus dan dipotong)
Sos cili
Sayur campur (direbus)
Keju (diparut)
Mayonis
Serbuk lada


Cara Membuatnya :

1.  Gaulkan semua bahan untuk membuat kulit di dalam mangkuk. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga adunan menjadi licin dan tidak melekat.

2.    Tutup adunan tersebut dan biarkan ia mengembang dua kali ganda saiznya.

3.  Canai adunan supaya boleh dimuatkan ke dalam acuan pembakar bulat. Sapu acuan dengan sedikit minyak terlebih dahulu.

4.  Sapu permukaan adunan dengan sos cili. Lapisi dengan sosej, sayur campur, mayonis dan keju. Kemudian, taburkan sedikit serbuk lada.

5.    Peram pizza selama 25-30 minit.

6.    Bakar pizza selama kira-kira 30 minit.