Jumaat, 2 Disember 2011

Cucur Kacang Hijau @ Kuih Kasturi

Cucur Kacang Hijau @ Kuih Kasturi

Bahan Untuk Kuih : 

1 cawan kacang hijau (rendam selama 4 hingga 5 jam)
Air secukupnya untuk merebus
½ cawan gula pasir (ikut suka manisnya)
3 sudu makan kelapa parut
3 sudu makan tepung gandum 

Bahan Untuk Kulit /Salut : 

1 cawan tepung gandum
½ cawan tepung beras
1 sudu teh serbuk kunyit
½ sudu teh kapur sirih
Air secukupnya
½ sudu teh garam
Minyak masak secukupnya (menggoreng) 

Cara Membuat Kuih : 

Kacang hijau direbus sehingga kacang hijau tersebut pecah dan empuk serta kering airnya.
Tetapi jangan sampai hangus.

Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Gaul sebati dan sejukkan.

Ambil sedikit adunan dan bentukkan seperti bebola. Leperkan. Buat hingga habis. 

Cara Membuat Kulit : 

Masukkan kesemua bahan kecuali minyak masak ke dalam mangkuk. Bancuh sebati.

Panaskan minyak dan celup adunan kacang ke dalam bancuhan tepung dan goreng sehingga kuning keemasan.

Angkat dan toskan.  Sedia untuk dihidang.

Rabu, 16 November 2011

Kek Batik Koko


Kek Batik Koko

Bahan-bahan : 


600 gram biskut marie (dipatah 4)
250 gram mentega
4 biji telur gred A (pukul sedikit)
3/4 tin kecil susu pekat manis atau (1/2 cwn susu + 1/4 cwn gula)
1/3 cawan serbuk koko
1/3 cawan air
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil nescafe

Cara Membuatnya : 


Pertama sekali, griskan loyang 9 x 9 x 3 inci dengan mentega sehingga rata dan ketepikan.

Campurkan kesemua bahan kecuali biskut ke dalam kuali. Masak atas api perlahan hingga sikit pekat dan berkilat. Tutup api. Cepat-cepat masukkan biskut. Gaul hingga rata.

Kemudian tuang atau cedukkan adunan ke dalam loyang dan tekan padat dan rata dengan sudip.

Masukkan dalam peti sejuk lebih kurang 1 hingga 2 jam. Bila hendak makan keluarkan lebih kurang 1 atau 2 jam, kek akan menjadi lebih lembut untuk dipotong.

Biskut Pandan Sweet


Biskut Pandan Sweet

Bahan-bahan : 


1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
1 sudu teh perisa pandan
1 biji telur
¼ cawan tepung gandum
2 cawan tepung jagung
Coklat putih
Coco rice

Cara Membuatnya : 


Putar marjerin dan gula halus hingga kembang. Masukkan perisa pandan dan telur. Pukul lagi.

Seterusnya, masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Uli hingga sebati.
Kemudian, canai adunan dan tekan dengan menggunakan acuan bunga. Bolehlah dibakar hingga masak.

Setelah itu, masak coklat putih dan tuangkan sedikit coklat ditengah-tengah kuih tersebut dan taburkan coco rice.