Isnin, 29 Ogos 2011

Biskut Almond London Cornflakes

Biskut Almond London Cornflakes 

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
½ cawan cornflakes yang dikisar halus
½ sudu teh esen vanilla
1 biji telur
½ cawan tepung kastard
½ cawan tepung jagung
Tepung gandum secukupnya
Badam biji
Coklat masakan

Cara Membuatnya :

Badam dipanggang di dalam oven selama beberapa minit. Badam perlu dimasak terlebih dahulu kerana badam memerlukan masa yang lama untuk masak berbanding dengan kuih. Apabila badam telah masak, ketepikan dahulu.

Putar marjerin dan gula hingga kembang. Masukkan esen vanilla dan telur.

Seterusnya, masukkan cornflakes, tepung kastard dan tepung jagung. Masukkan juga tepung gandum secukupnya. Uli hingga sebati.

Setelah itu, salut badam dengan adunan tadi dan bakar hingga masak.

Setelah kuih masak dan sejuk. Masak coklat masakan dengan didihkan air di dalam periuk dan masak coklat dengan memasukkan periuk lain ke dalam bekas yang berisi air panas tadi.

Kemudian salut kuih dengan coklat dan dimasukkan ke dalam cawan kertas. Tabur badam yang dipotong kecil. Bolehlah disejukkan hingga coklat menjadi keras.

Jumaat, 26 Ogos 2011

Biskut Chip Kelapa

Biskut Chip Kelapa

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
1 cawan gula halus
1 cawan kelapa kering
100 gram coklat chip
½ sudu teh esen vanilla
½ sudu teh serbuk penaik (baking powder)
1 cawan tepung jagung
1 ½ cawan tepung gandum

Cara Membuatnya :

Pukul marjerin dan gula hingga kembang. Masukkan esen vanilla. Kacau lagi.

Kemudian, masukkan kelapa kering dan coklat chip. Simpan sedikit coklat chip untuk dijadikan hiasan.
Setelah itu, masukkan serbuk penaik dan tepung jagung. Kacau dan seterusnya masukkan tepung gandum. Uli hingga sebati.

Kemudian, bolehlah dibentuk menggunakan acuan mengikut citarasa sendiri. Hiaskan dengan coklat chip agar kelihatan lebih menarik.

Jumaat, 12 Ogos 2011

Apam Manis Simple

Apam Manis Simple

Bahan-bahan :

500 gram tepung gandum
¾ daripada 1 bungkus yis mauripan
5 sudu besar gula
1 biji telur
Air secukupnya
Gula untuk ditaburkan

Cara Membuatnya :

Ayak tepung terlebih dahulu. Kemudian masukkan gula, yis dan telur.

Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit. Adunannya adalah lembut sedikit berbanding membuat cucur.

Apabila telah sebati, tunggu hingga aduan naik buat seketika.

Setelah adunan naik, panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak. Masukkan satu senduk adunan dan taburkan gula di atasnya.

Tunggu hingga masak. Kemudian bolehlah dihidang.

Ahad, 7 Ogos 2011

Roti Canai



Bahan Untuk Roti : 

1 kg tepung gandum
2 sudu besar gula
Sedikit garam
Air secukupnya

Bahan Untuk Kuah : 

Kacang Dal secukupnya
1 bungkus kecil serbuk kari daging
2 helai daun kari
3 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris 

Cara Membuat Roti : 

Masukkan tepung gandum, gula dan garam. Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh. Buat bentuk bulat-bulat.

Rendamkannya di dalam minyak masak agar tidak melekat. Canai adunan dan goreng hingga masak dengan api yang sederhana

Cara Membuat Kuah : 

Rendam kacang dal semalam. Kemudian, direbus hingga empuk dan dihancurkan.

Tumis bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga naik bau. Kemudian, masukkan serbuk kari daging yang dicampur bersama air. Tunggu hingga pecah minyak.

Masukkan kacang dal yang yang telah dihancurkan, garam dan air secukupnya. Masak hingga mendidih.

Bolehlah dihidang bersama roti.
 

Agar-agar Cendul


Bahan-bahan : 

1 cawan agar-agar
4 sudu gula merah
4 senduk gula pasir
3 cawan air
1 ½ cawan santan pekat
Sedikit garam
Cendul secukupnya
½ cawan air untuk dimasak bersama gula merah dan gula pasir 

Cara Membuatnya : 

Agar-agar direbus bersama 3 cawan air. Masak hingga agar-agar larut.

Campurkan gula merah dan putih bersama ½ cawan air. Masak sehingga gula hancur.

Apabila agar-agar telah hancur, masukkan gula dengan menapis gula tersebut terlebih dahulu.

Kemudian, masukkan santan dan sedikit garam. Tunggu hingga mendidih.

Sementara itu, masukkan cendul ke dalam bekas. Apabila telah mendidih, tuangkan agar-agar tadi ke dalam bekas yang berisi cendul.

Sejukkan dan bolehlah dipotong. Sedia untuk dihidang.

Sabtu, 6 Ogos 2011

Donut

Donut 

Bahan-bahan : 

500 gram tepung gandum
60 gram gula pasir halus
40 gram susu tepung
½ sudu teh garam
1 bungkus yis kering Mauripan
1 sudu teh serbuk penaik
1 biji telur (pukul)
100 gram marjerin
Air secukupnya
½ - 1 kg minyak masak (untuk menggoreng)
Gula halus / coklat cair dan coklat urai untuk ditaburkan


Cara Membuatnya : 

Masukkan tepung, serbuk penaik, gula, susu tepung dan garam ke dalam mangkuk. Gaul rata.

Masukkan telur, marjerin dan air. Gaul rata hingga menjadi doh. Uli doh hingga tidak melekat.

Tutupkan dengan kain lembab dan biarkan naik hingga 2 kali ganda. Selepas naik tumbuk-tumbuk doh supaya angin keluar. Uli sekali lagi.

Bahagikan adunan kepada bebola kecil dan canaikan. Terap mengikut saiz yang dikehendaki. Biarkan adunan naik sekali lagi.

Sementara itu, panaskan minyak di dalam kuali dengan api yang sederhana. Goreng donut sehingga keemasan. Angkat dan tos.

Salut donut yang telah digoreng dengan gula halus atau sapu coklat pada bahagian atas donut dan tabur dengan coklat urai.  

Sedia untuk dihidangkan.
  

Agar-agar Ros

Agar-agar Ros

Bahan-bahan : 

50 gram agar-agar atau 1 cawan agar-agar yang telah dibasuh
8 cawan air
1 ¼ cawan gula
Pewarna ros
2 helai daun pandan diikat 

Cara Membuatnya :

Masak agar-agar bersama air hingga agar-agar hancur. Masukkan juga daun pandan.

Setelah agar-agar hancur, masukkan gula secukupnya dan pewarna ros.

Apabila telah mendidih, bolehlah dituang ke dalam dulang untuk disejukkan.