Ahad, 24 April 2011

Laksa

Laksa

Bahan Untuk Laksa :


2 bungkus laksa (direndam)
3 keping asam keping atau asam gelugur
Sedikit garam


Bahan Untuk Kuah Laksa : 


1 kilo ikan sardin (direbus)
10 keping asam gelugur
1 piring cili kering (dipotong dan dikisar halus)
1 ulas bawang besar (dikisar)
5 ulas bawang merah (dikisar)
Belacan (dikisar)
Garam secukup rasa
1 kuntum bunga kantan
Daun kesum


Bahan Hiasan atau Tambahan :


Cili hidup (dihiris nipis)
Telur (direbus)
Daun salad (dihiris)
Buah limau nipis
Timun
Bawang besar (dihiris nipis)


Penyediaan Laksa :


1. Basuh laksa hingga bersih kemudian masukkan ke dalam periuk bersama 3 keping asam gelugur dan juga garam.

2. Masukkan air secukupnya dan rebus hingga laksa lembut.

3. Apabila laksa telah masak atau lembut, basuh laksa sekali lagi toskan airnya. 

4. Hidangkan bersama hirisan cili merah, timun, bawang, limau dan juga daun salad.


Penyediaan Kuah Laksa :


1. Kisar cili kering, belacan, bawang besar dan bawang merah hingga halus.

2. Rebus dahulu ikan yang telah dibersihkan. Kemudian asingkan tulang dan isinya. Kisar isi ikan hingga hancur.

3. Masukkan kedua-dua bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk. Tambahkan air jika terlalu pekat.

4. Rebus bahan tadi. Masukkan juga asam gelugur, bunga kantan, daun kesum dan garam secukup rasa.

5. Tunggu hingga mendidih, kemudian bolehlah dihidang bersama laksa.

Jumaat, 15 April 2011

Bubur Kacang Hijau

Bubur Kacang Hijau


Bahan-bahan :


½ kg kacang hijau (dibasuh dan direndam semalaman)
3 senduk gula merah (dimasak bersama sedikit air sehingga hancur dan ditapis)
1 ½ senduk gula putih
Sagu
2 helai daun pandan (diikat)
1 sudu kecil garam
1 biji kelapa parut dijadikan santan


Cara Membuatnya : 


Rebus kacang hijau hingga empuk. Masukkan gula merah dan gula putih. 

Masukkan santan, daun pandan dan  garam. Tunggu sehingga mendidih. 

Setelah mendidih masukkan sagu. Tunggu sehingga sagu masak.

Sedia untuk dihidang. 


Rabu, 22 September 2010

Kek Coklat

Kek Coklat

Bahan-bahan :

120 gram tepung gandum
30 gram serbuk koko
150 gram marjerin
150 gram gula kaster
3 biji telur (dipukul)
1 camca teh serbuk penaik


Cara Membuatnya :

1. Tepung gandum dan serbuk koko diayak bersama. Ketepikan.

2. Pukul telur hingga kembang.

3. Putar marjerin dan gula hingga kembang dan putih. Masukkan telur yang dipukul tadi.

4. Kaupkan campuran tepung tadi dengan sudu logam sedikit demi sedikit. Putar sehingga sebati.

5. Masukkan adunan ke dalam acuan kek.

6. Bakar dalam ketuhar selama 30-40 minit hingga masak.

7. Ketuhar mesti dipanaskan pada suhu 180 darjah celcius.


Nota Sajian Hati :

Jika anda ingin membuat kek menggunakan sukatan cawan pula, boleh cuba resepi di bawah. Resepinya sama sahaja seperti di atas tetapi menggunakan sukatan cawan yang lebih mudah. Semoga ianya dapat membantu. Jika ada kesilapan, harap dimaafkan.


Kek Coklat Versi Sukatan Cawan


Kek Coklat Sedap

Bahan-bahan :

¾ cawan tepung gandum
6-7 sudu besar serbuk koko
½ cawan marjerin
¾ cawan gula halus
3 biji telur (dipukul hingga kembang)
1 camca teh serbuk penaik


Cara Membuatnya :

1. Pertama sekali, pastikan cawan yang anda gunakan untuk menyukat ialah dengan menggunakan cawan seperti di bawah.

Cawan


2. Ayak tepung gandum bersama serbuk koko dan juga serbuk penaik. Ketepikan dahulu.

3. Putar marjerin dan gula halus hingga kembang dan putih.

4. Masukkan telur yang dipukul dan putar lagi.

5. Kaupkan campuran tepung tadi dengan sudu logam sedikit demi sedikit sehingga sebati.

6. Masukkan adunan ke dalam bekas atau acuan kertas.

7. Ketuhar mesti dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 0C.

8. Bakar sehingga masak dan sedia untuk dihidang.

Kek Biasa

Kek Biasa

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
1 cawan gula halus
5 biji telur ayam
1 sudu besar baking powder
1 sudu teh esen vanila
2 cawan tepung gandum


Cara Membuatnya : 

Ayak tepung gandum bersama baking powder. Putar marjerin dan gula hingga kembang.

Masukkan esen vanila dan telur sebiji demi sebiji. Putar hingga sebati.

Masukkan tepung gandum dan baking powder yang diayak bersama tadi.

Kacau hingga rata dan sebati. Sapu permukaan bekas kek dengan sedikit marjerin agar kek tidak melekat.

Bakar sehingga masak. Cucuk kek menggunakan lidi untuk memastikan kek sudah masak atau belum. Jika tiada sisa kek melekat pada lidi, bermakna kek tersebut sudah masak.

Sedia untuk dihidang.
 

Biskut Pasir

Biskut Pasir

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
4 cawan tepung ubi
1 cawan tepung jagung
2 cawan kelapa parut goreng (dibuang kulitnya)
1 ½ cawan gula halus
1 sudu teh esen vanila


Cara Membuatnya :

1. Gula dipukul dengan 1 cawan marjerin hingga kembang dan gebu.

2. Masukkan esen vanilla, kelapa goreng, tepung jagung dan tepung ubi.

3. Uli sehingga menjadi doh.

4. Terap dengan acuan yang disukai atau kebiasaannya acuan bulan sabit.

5. Bakar sehingga masak.