Tat Gulung Nanas

Khamis, 10 Oktober 2013

Tat Gulung Nanas

Tat Gulung Nanas

Tat Gulung

Bahan-bahan :

250 gram buttercup
1 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanila
2 cawan tepung jagung
Tepung gandum ikut lembut adunan
1 biji kuning telur (untuk disapu di atas kuih)
Jem nanas secukupnya


Cara Membuatnya:

1. Pukul butter dan gula halus hingga kembang.

2. Masukkan telur dan esen vanila. Kacau lagi.

3. Masukkan tepung jagung yang diayak terlebih dahulu.

4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak melekat lagi pada jari.

5. Jangan masukkan tepung terlalu banyak kerana bila ianya terlalu keras, sukar untuk kita membentuknya nanti.

6. Tekan dengan acuan tat. Letakkan jem di tengah dan gulung hingga kedua-dua bahagian bercantum.

7. Sapu kuning telur di atasnya.

8. Bakar hingga masak dan sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan