Talam Ubi Kayu

Jumaat, 17 Mei 2013

Talam Ubi Kayu



Bahan Untuk Lapis Bawah :


1 kilo ubi kayu (dikisar atau diparut)
2 cawan santan @secukupnya
1 cawan gula merah
4 sudu besar  gula pasir @ secukup rasa


Bahan Untuk Lapis Atas :


1 cawan tepung beras
1 ¾ cawan santan pekat
1 biji telur
½ sudu teh garam


Cara Membuat Lapis Bawah :


1. Panaskan kukusan dan ratakan minyak pada loyang.

2. Masak gula merah bersama santan sehingga gula merah hancur. Tapiskan.

3. Ambil ubi dan campurkan dengan gula merah yang dimasak tadi bersama dengan gula pasir. Kacau hingga semuanya sekata. Jika masih keras, tambahkan santan.

4. Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus sehingga masak anggaran selama ½ jam.


Cara Membuat Lapis Atas :


1. Bancuh semua adunan untuk lapisan atas. Tapiskan.

2. Cakar-cakarkan sedikit lapisan bawah dan tuang adunan lapisan atas tadi. Kukus semula selama 25 minit.
 
3. Sejukkan dan potong. Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan