Karipap Gulung Kulit Popia

Khamis, 11 April 2013

Karipap Gulung Kulit Popia


Bahan-bahan :


Kulit popia saiz 125mm x125mm
2 ulas bawang merah (dihiris)
1 kg ubi keledek (dipotong dadu)
4 sudu besar rempah kari daging
Garam secukup rasa
2 sudu besar gula
Isi ayam (dipotong dadu)
Sedikit minyak untuk menumis
1 tangkai daun kari
1 biji putih telur (untuk gamkan kulit popia)


Cara Membuatnya :


Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, masukkan bawang merah yang dihiris bersama daun kari. Tumis hingga naik bau.

Kemudian, masukkan rempah kari daging dan juga sedikit air. 

Seterusnya, masukkan ayam dan juga ubi keledek. Tambahkan gula dan garam secukup rasa.

Tutup kuali tersebut dengan tudung periuk agar ubi tersebut empuk dengan baik. Hendaklah  dikacau selalu agar masak sekata dan tidak hangit.

Tutup api apabila ubi telah empuk dan airnya sudah kering.

Ambil kulit popia dan letakkan inti karipap di atasnya. Gulung kulit popia tersebut seperti membuat kuih popia. Gamkan dengan putih telur pada hujung kulit popia.

Apabila semuanya sudah siap, goreng hingga masak.

Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan