Char Kuew Tiaw Amirul

Jumaat, 22 Mac 2013

Char Kuew Tiaw Amirul


Bahan-bahan :

 

1 bungkus kuew tiaw
10 ekor udang lipan @ udang harimau
2 bungkus perencah bihun Adabi
1 biji telur
Garam secukup rasa
Gula (jika perlu)
Sos cili
Kicap Lemak Manis Kipas Udang
Tauge
Kucai


Cara Membuatnya :

 

Rebus udang lipan, ambil isinya untuk 5 ekor dan kemudian diblender.

Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis perencah bihun Adabi dengan api yang perlahan.
 
Kemudian, masukkan isi udang yang diblender tadi bersama air rebusan udang.

Masukkan garam dan gula secukup rasa, sos cili dan kicap lemak manis. Biarkan mendidih dan masukkan telur.

Seterusnya masukkan kuew tiaw, 5 ekor udang lipan yang telah dibuang kulit, tauge dan daun kucai.

Kacau hingga masak. Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan