German Cookies

Rabu, 24 Oktober 2012

German Cookies

German Cookies

German Cookies

Bahan-bahan :

125 gram butter
125 gram tepung kentang
80 gram tepung gandum (tepung superfine pun boleh)
40 gram gula aising
Secubit garam (tak letak pun tak apa)


Cara Membuatnya :

1. Satukan tepung kentang dan tepung gandum. Ayakkan keduanya.

2. Putar butter dengan gula aising sehingga kembang.

3. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Simpan adunan ke dalam peti sejuk selama 20 minit.

4. Keluarkan adunan dan ambil sedikit, buat bentuk bulat-bulat kecil sebesar guli. Susun di atas dulang pembakar yang telah disapu dengan butter.

5. Celupkan garpu dalam air suam dan tekan ke atas bebola tadi sehingga membentuk corak. Buat sehingga siap.

7. Bakar pada suhu 175oC selama 20 minit. Sejukkan dan masukkan dalam bekas kedap udara.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan