Nasi Lemak Ikan Bilis

Jumaat, 7 September 2012

Nasi Lemak Ikan Bilis

Nasi Lemak Ikan Bilis

Bahan Untuk Nasi :

4 cawan beras
5 cawan santan @ secukupnya
Garam secukup rasa
Halia (diketuk)
6 biji lada hitam
2 helai daun pandan (disimpul)
1 batang serai (diketuk)

Bahan Untuk Membuat Sambal Ikan Bilis :

Ikan bilis
Cili kering
Bawang merah
Air asam jawa
Gula dan garam secukup rasa
Minyak


Cara Memasak Nasi :

Basuh beras sehingga bersih. Masukkan santan, daun pandan, halia, serai, lada hitam serta garam secukup rasa. Masak nasi seperti biasa.


Cara Memasak Sambal :

1. Mesin cili kering bersama bawang merah sehingga hancur.

2. Ikan bilis dibersihkan dan digoreng. Ketepikan.

3. Tumis bahan yang dikisar sehingga masak dan naik minyak.

4. Setelah itu, masukkan ikan bilis yang digoreng tadi. Kacau hingga sebati.

5. Masukkan air asam jawa secukupnya beserta garam dan gula.

6. Tunggu hingga mendidih dan kuah agak pekat. Tutup api.

7. Sedia untuk dihidang bersama nasi.

2 ulasan: