Roti Canai

Ahad, 7 Ogos 2011

Roti Canai



Bahan Untuk Roti : 

1 kg tepung gandum
2 sudu besar gula
Sedikit garam
Air secukupnya

Bahan Untuk Kuah : 

Kacang Dal secukupnya
1 bungkus kecil serbuk kari daging
2 helai daun kari
3 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris 

Cara Membuat Roti : 

Masukkan tepung gandum, gula dan garam. Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh. Buat bentuk bulat-bulat.

Rendamkannya di dalam minyak masak agar tidak melekat. Canai adunan dan goreng hingga masak dengan api yang sederhana

Cara Membuat Kuah : 

Rendam kacang dal semalam. Kemudian, direbus hingga empuk dan dihancurkan.

Tumis bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga naik bau. Kemudian, masukkan serbuk kari daging yang dicampur bersama air. Tunggu hingga pecah minyak.

Masukkan kacang dal yang yang telah dihancurkan, garam dan air secukupnya. Masak hingga mendidih.

Bolehlah dihidang bersama roti.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan